Leta i den här bloggen

lördag 15 oktober 2022

Die Daiwa Silver Serie - ein kompendium versuch

Daiwa 2600X Black Diamond















Daiwas Silver-serie var när den kom i mitten av sjuttiotalet de mest åtråvärda haspelrullar som fanns. Själv motstod jag då (vilket med en fattig students ekonomi var lätt) alla impulser att köpa en 1500C eller en 2500C för att istället lägga mina pengar på några ABU Cardinal 66 när dessa reades ut. Det var en god investering, men daiwarullarna fortsatte att fascinera mig och i början av åttiotalet slog jag till på två stycken Black Diamond 1300X till mitt lätta fiske. De rullarna fungerar fortfarande perfekt och är en fröjd att fiska med.
















Black Diamond är generation tre av Daiwas haspelrullar med utanpåliggande spole och avsevärt förfinade jämförda med de ganska råa rullar som kom först. De fanns även i silver och hette då "bara" 1300X osv. Fortfarande bara ett kullager men huvuddrevet är lagrat i teflonbussningar. Bygelfällningsmekanismen och framförallt slirbromsen är bättre än hos föregångarna 2500C och 2600C När jag inför en förestående tur ned till Vättern för att göra ännu ett försök att fånga en lax frän klipporna satt och pysslade med en 2600X gick jag ut på nätet och fann få detta, en tysk fiskebroders utkast till kompendium om Daiwas silverserie. Den som inte kan läsa tyska får använda google translate.

De följande stegen i dessa rullars utveckling är Gold- och Black Gold-serierna men då har vi definitivt lämnat Silver-serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar