Leta i den här bloggen

söndag 2 oktober 2022

Pålandsvind

En etablerad "sanning" inom kustfisket efter havsöring är att pålandsvind är bra. Teorin är att den driver in bytesfisk mot stranden och rör upp vattnet så att det finns mat för bytesfisken och öringen blir mindre skygg. Och så kanske det är. Ibland.

Det behövde inte blåsa in mot land särskilt länge för att stranden skulle se ut så här och vattnet utanför som grönsakssoppa.



Men det där med att vinden skulle driva in bytesfisken... stämmer väl bara om den ligger och flyter på ytan? Eller? Och att en massa skräp i vattnet gör öringen mindre skygg låter förvisso bestickande. men eftersom öringen i sin jakt är beroende av synen så måste det väl bli svårt att jaga när lösryckt tång och annat skräp skymmer sikten? Och för fiskaren känns det rätt hopplöst att, när man lyckats få till ett halvlångt kast i motvinden, efter bara något varv på veven känna hur betet är fullt av släke (gotländska för tång, sjögräs och annat som växer ute i vattnet).

En sak som pålandsvinden driver in är ytvattnet och det kan vara bra eller dåligt. På sommaren är ytvattnet ofta varmt och pålandsvind ger behagligt badvatten men för varmt vatten för att öringen ska trivas. På vintern kan det vara tvärtom men med samma resultat. Det kalla ytvattnet kan om det trycks in mot stranden göra temperaturen alltför bister för att öringen ska trivas där.

Som så många andra "sanningar" är den som säger att pålandsvind ger bra fiske alldeles för enkel. Vinden är bara en av de många faktorer man måste ta med i beräkningen. Själv har jag haft bra fiske i såväl på- som frånlandsvind och även i stiltje. Alltid när jag fått fisk har jag varit ute och fiskat och det är nog det enda jag med säkerhet kan säga om fisket: Det är bara när man har en krok i vattnet man kan få napp!


3 kommentarer:

  1. Håller med dig, sanning med kraftig modifikation det där.

    SvaraRadera
  2. Skulle man bara fiska under "rätt" förhållanden skulle det inte bli mycket fiskat.

    SvaraRadera
  3. Lika ofta som man blir utan fisk trots att det borde vara idealiska förhållanden för fiske får man goda fångster när ingenting stämmer. Vinden är en faktor som är enkel att iaktta och därför tenderar vi att tillmäta den större betydelse än vad den har. Förhållandena under ytan, som rimligen har mycket större inverkan, vet vi mindre om.

    SvaraRadera