Leta i den här bloggen

söndag 16 april 2023

Ett snyggt trick

 















Vasskyddade beten har för- och nackdelar. Fördelen är att de inte fastnar lika lätt som oskyddade drag. Nackdelen är att de inte fastnar lika lätt som skyddade drag. I det förra fallet i vegetation och annat elände, i det senare fallet i en rovfiskmun. Kort sagt så får man betala för att kunna fiska med ett bete utan ständiga bottennapp och priset är att man kommer att missa fler hugg än vad man skulle ha gjort med en icke vasskyddad krok. Om, eller snarare var och när, detta är en god affär får man själv avgöra. Det finns ställen där det garanterat står rovfisk och där man lika garanterat går fast direkt med ett oskyddat bete och där är kalkylen ganska enkel. Lika enkelt är att att räkna ut viket bete som fungerar bäst på ställen där det finns fisk men i stort sett inget annat att fastna i.











Ofta vill man kunna både äta kakan och ha den kvar och ibland kan man faktiskt göra det. På bilderna i det här inlägget visar jag ett sätt som jag själv använder. Det man behöver i materialväg är ett lämpligt shadbete med urtag i rygg och buk, en lagom stor offsetkrok och ett sk quick change-sänke i lämplig vikt. Själv använder jag fyra tums Storm Largo Shad, BKK Nemesis 5/0 och Fladen Fishings femgrams sänken.










Kombinationen offsetkrok och quick change-sänke ger en slags jika- eller tokyorigg vilket ger mjukisbetet en större rörlighet än nar det är monterat på en vanlig jiggskalle. Kom bara ihåg att fästa linan i kroköglan och inte i sänket!













Fiskar man i vass eller annan vegetation kör man med kroken dold i urtaget i betets rygg (weedless för er som har svårt med svenska) och är det inget annat än fisk man kan få på kroken så trycker man upp krokskaftet i urtaget i betets mage så att krokspetsen blir fri för maximal krokningsförmåga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar