Leta i den här bloggen

fredag 11 september 2020

Latmete 4

Egentligen behöver man bara kunna knyta ett sorts tackel för att kunna latmeta, nämligen ett pater noster-tackel med en kroktafs. Ett pater noster-tackel har ett fast sänke i linänden och en tafs från huvudlinan en bit ovanför sänket. I änden på tafsen sitter kroken med agnet.

Som alla andra tackel kan även pater noster-tacklet göras mer eller mindre komplicerat. Man kan använda trevägslekande, spridarbom och en massa annat. Jag kommer här att lära ut den allra enklaste varianten och till den behöver man lina (helst nylon), sänke (gärna ett 20-grams bombsänke) och krok. De enda knutar man behöver kunna är en knut att fästa kroken med och en sk four turn waterknot. Man kan naturligtvis använda andra knutar men nu skulle vi ju hålla det enkelt och det enda komplicerade med en four turn water knot är namnet.

Hur man slår en four turn water knot kan man läsa här. Bilden här intill kommer från den länkade artikeln.

Sitter nylonlinan redan på rullen så drar man ut en lämplig längd, säg en meter, genom toppöglan. Denna längd lägger man sedan dubbel (så att linänden kommer upp mot toppöglan igen.  Där slår man sedan en four turn water knot så att man får en halvmeterlång linögla. Kapa sedan linöglan så att du får två olika långa linändar nedom knuten. En lämplig utgångspunkt är att den ena linänden är dubbelt så lång som den andra. I den kortare av linändarna knyter du en ny, mindre, ögla att fästa sänket i. I den längre linändan (tafsen) knyter du fast din krok. Till det kan du använda samma knut som du brukar använda till dina drag eller beteslås.

Med det pater noster-tackel du nu knutit kommer du att presentera ditt bete liggande på botten. Är förhållandena sådana att du vill fiska med betet en bit ovanför botten så vänder du helt enkelt på steken, dvs fäster sänket i den länga tafsen och kroken i den kortare (och då får du ett tackel som liknar det son används vid drop shot.fiske).

Längden på tafsarna kan naturligtvis varieras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar