Leta i den här bloggen

lördag 19 september 2020

D.A.M. Quick 2002

D.A.M. Quick 2000 hör till mina favoriter. Visserligen väger den dryga fyra hekto, men inte ett gram är dödkött och under ett tvåhandsspö är vikten betryggande snarare än besvärande. Den är en av de tuffaste haspelrullar som någonsin tillverkats. Några år senare, 1983, kom nästa modell. Stativ och drivlina var desamma men en ny, fällbar, vev och en ny spole utmärker Quick 2002. 


Spolen är i något slags plastmaterial (ABS?), har en annorlunda utformad framkant än metallspolen på Quick 2000 och vad D.A.M. kallar "petticoat design". Petticoat är engelska för underkjol och vad som avses är uppenbarligen att spolen har en inre fläns som man med litet fantasi kan kalla för just en underkjol. Tanken är att detta ska minska risken för att tunna linor letar sig in under spolen och snor sig runt spolaxeln och det verkar fungera. Detta och att spolens framkant inte är lika avrundad som den på föregångaren gör att jag vågat spola på såpass tunn PE-lina som 0.16 mm på rullen (som sväljer dryga 200 meter av den dimensionen). 
En annan skillnad jämfört med Quick 2000 är att asbestbelägget i slirbromsen bytts ut mot ett i teflon.

Linan jag lade på, eller snarare hur tillverkaren valt  att deklarera den, är en historia för sig. "LB-TEST" anges till 20 lbs/9,1 kg och "MAX BREAK" till 36 lbs/16,5 kg. Jag orkar inte ens bli trött...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar