Leta i den här bloggen

måndag 28 september 2020

En inte särskilt märkvärdig rulle

Under åttiotalet kom grafiten - eller snarare ABS-plast armerad med icke närmare deklarerad halt av kolfiber - på bred front. Kvaliteten på dessa, i allt högre utsträckning tillverkade i Asien (och ofta nog utan att ursprungslandet heller deklarerades), varierade. Vissa stativ var rent smäck och skiktade och vred sig i alla ledder. Andra var mer rejält hopkomna och till dessa hör Daiwas.

Daiwa hade nu, sedan andra hälften av sextiotalet, skaffat sig renommé som en tillverkare av kvalitetsrullar jämbördiga med de från amerikanska och europeiska företag som Penn, Mitchell och ABU mfl. Precis som dessa redan hållit på med en tid började nu japanerna lägga ut delar av  sin tillverkning till andra länder, främst Sydkorea.

Från just Korea kommer den här rullen, SF Strike Force) 1355T. Rullen är typisk för sin tid. Tidstypiska är även de gimmickar man då började förse sina rullar med (snarare för att särskilja dem och stimulera försäljningen än för att de egentligen tillförde någon funktion), i det hör fallet en Auto Cast-tangent (som möjliggör att öppna bygeln med kasthandens pekfinger och faktiskt är en rimlig funktion för matchmete)och den (åtminstone för mig) obegripliga Accu-Set.

Samtidigt med övergången till plaststativ och asientillverkning skedde saker även inuti rullarna. Mest påtagligt kom huvuddrev gjutna i olika slags "gråmetall" (zink och/eller aluminiumlegeringar) kom att bli normen. Precis som plaststativen varierade även dessa högst betänkligt i kvalitet. Inga var naturligtvis jämförbara med de maskinskurna drev i mässing eller brons som tidigare använts i bättre rullar och vissa (många) var katastrofalt dåliga. Även i detta avseende lyckades Daiwa försvara sitt kvalitetsrykte.

















Om just SF 1355T har jag annars inte mycket att berätta. Den är en tämligen enkel men väl fungerande rulle. Min köpte jag, begagnad men i mycket gott skick, för några tior. Jag har smort upp den och spolat på färsk lina och använder den till ett av mina teleskopiska metspön. Där fungerar den precis lika bra som vilken som helst nyare rulle skulle ha gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar