Leta i den här bloggen

onsdag 9 september 2020

Latmete 2


Bottenmete är en suverän fiskemetod. De allra flesta fiskar kan fångas med den, den kan bedrivas i alla typer av vatten och med i stort sett vilken utrustning som helst förutsatt att den består av spö och rulle. Idealiskt är naturligtvis ett för den fisk man vill fånga avpassat spö särskilt avsett för bottenmete och en haspelrulle, men vilken spinn/haspelutrustning som helst kan användas. Den inbitne spinnfiskare som får lust att prova på latmete behöver alltså inte rusa iväg och köpa nya grejor. De han redan har duger. Dock behövs metkrok, sänke, monofil nylonlina och agn (bete, dvs det man sätter på kroken för att få fisken att nappa).

Med metkrok menar jag en enkelkrok i lagom storlek. Lagom storlek är oftast så liten som möjligt, dvs den minsta krok som fungerar med det agn man tänker använda. Det är vanligen en betydligt mindre krok än vad den ovane metaren föreställer sig, gissningsvis en ungefär hälften så stor krok som den han spontant skulle välja. För mete med mask bör krokstorleken inte överstiga #4 (jag vet, det finns ingen standard när det gäller krokstorlekar och till råga på eländet så kör kineserna bakvänt, dvs ju högre nummer desto större krok, men köper du krok från Mustad, VMC, Owner etc så är de storlekar jag anger rimliga riktmärken) och kan du fästa masken på en krok #8 så är det desto bättre.


Kinesiska krokar i god kvalitet men med storleken angiven i omvänd ordning. Den mindre kroken
till vänster i bild motsvara en traditionell #10 eller #8 som är en lämplig utgångspunkt. Den större
motsvarar en traditionell #2 eller #1 och är onödigt  stor till abborrmete.

Blir man hela tiden av med sin mask utan att någon fisk fastnar på kroken så är det ofta(st) mört som är i farten. Vill man fånga mörten byter man till ännu mindre krok. Vill man inte ha mört så fortsätter man som förut. Annars så är ju ett tips att byta ställe (gärna till ett där det finns abborre).

Sänket var fram till för några år sedan så gott som alltid av bly. Bly är en giftig tungmetall och ett ämne man i största allmänhet bör undvika. De sänken som idag finns i butikerna är oftast blyfria (och tillverkade av järn eller någon zinklegering). För latmete är ett sk bombsänke (päronbly) lämpligt och har man ett sortiment i vikter från 5 till 40 gram är man väl rustad. Skulle  man vara utan sådana sänken kan man improvisera. Ett skeddrag (ta bort kroken!) kan tjänstgöra som sänke, så också en lagom tung mutter eller ett uttjänt tändstift. Och en sten kan man nästan alltid hitta

Har man redan nylonlina på sin rulle så är den detaljen avklarad. Har man PE-lina (flätlina, braid) på rullen så behöver man köpa en spole nylon i lämplig dimension (om vi fortfarande utgår från abborrmete så är 0,25 mm lagom).

Så, slutligen, agnet. Det är väl här vi har åtminstone en av förklaringarna till att så många är fast i fisket med konstbeten. För dragen finns ju alltid där. De ligger i sin låda och är bara att ta fram och knyta fast i linan när det är dags. Men metmask har man inte alltid till hands och har en burk mask blivit liggande i fiskeväskan så är förmodligen dess invånare sedan länge avlidna. Mete kräver, det är ofrånkomligt, ett visst mått av framförhållning. Mask kan plockas eller grävas men även köpas (om man är så lyckligt lottad att man har en sportfiskebutik på orten där man bor). Andra (vi talar fortfarande abborrfiske) tjänliga agn är räkor (kokta och frysta) och småfisk (tex löja) hel eller i bitar.

Mer om det som berörts ovan och om annat som har med latmete att göra följer...

2 kommentarer:

  1. Jag är pinsamt dåligt insatt i bottenmete så jag undrar vad är fördelarna med nylon här?

    SvaraRadera
  2. 1. Lättare att knyta/säkrare knutar.
    2. Den är styvare än flätlina vilket ger mindre trassel.
    3. Tål mekanisk nötning (mot tex stenar) bättre än flätlina.

    SvaraRadera