Leta i den här bloggen

fredag 27 september 2019

RST Pike Line












Förr, när det vanliga gäddspinnet sköttes med en Fiske 2-utrustning räckte ett ordinärt niofots spö för beten upp till 60 gram till det som då kallades tungt gäddspinn. Idag är ett så klent spö knappt ens tillräckligt för det moderna gäddfiskare benämner downsize. Hur som helst, de större gummibetena väger en hel del och kräver därför ett stöddigare spö än vad som, strängt taget, är nödvändigt för att få upp gäddorna.



Vill man, som jag, använda en gammal hederlig ABU Cardinal 66 eller 77 istället för multirulle så finns det, dessbättre, även haspelspön avsedda för detta fiske. Själv har jag alltid varit svag för tyska RST:s handbyggda spön. Inte billiga men bra.



Även sportfisketyskan låter misstänkt lik engelska och RST:S spön för gäddfiske bär därför namnet Pike Line. De finns i en niofotsvriant för betesvikter 60-80 gram (och det går alldeles utmärkt att kasta även lättare drag) och en nioochenhalvfotare klassad 80-120 gram.

Som alltid när det handlar om RST har spöna fantastiska klingor och superba komponenter i övrigt och hantverket lämnar inget i övrigt att önska. Vill man fiska efter gädda med tyngre beten och föredrar man att fiska med haspelrulle får man svårt att hitta bättre spön. Billigare finns det gott om.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar