Leta i den här bloggen

tisdag 17 september 2019

ABU Corona



Ett av mina absoluta favoritspön! Fem och en halv fot, mediumaktion (1/4 - 1 1/8 oz), rörbyggd glasfiberklinga i fin färg, stålholk, Streamline spöringar, snygga lindningar, korkgrepp och nedsänkt Speed-Lock rullfäste. Allt i ett snyggt och välsytt fodral. Visst var ZOOM fina spön, men ABU kunde redan tidigare.
















Det är inte bara utseendet som gör Corona till en favorit. Det är ett närmast perfekt spö av sin typ. Ett enhandsspö med den här typen av relativt tungt rullfäste (hade man hållit fast vid nedsänkta rullfästen hade de idag varit av lättare material och starka sådana rullfästen i plast fanns redan på femtiotalet) bör inte vara för långt och fem och en halv fot är närmast idealiskt. Även med en rulle monterad är vikten och balansen sådan att man, utan att vara någon Schwartzenegger, kan utföra tekniskt korrekta enhandskast, dvs i princip bara använda underarmen och handleden.

Klingan har en perfekt aktion och de kastvikter den hanterar, 7 - 32 gram, gör det till ett mycket användbart spö. Jag gillar inte begreppet allroundspö (eftersom sådana inte finns), men vill man använda det så är Corona ett sådant. Men en Ambassadeur eller en Abumatic (Corona kom 1957 och är alltså årsbarn med Abumatic) monterad så har man en bra och mångsidigt användbar utrustning. Det gäller även om man jämför med vad som idag finns på marknaden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar