Leta i den här bloggen

söndag 15 september 2019

ABU Excellent

På femtiotalet var glasfiber hett. Väl så hett som kolfiber någonsin varit och det var ingen hejd på detta moderna undermaterials förtjänster. Nu är vi kanske inte så många som går i gång på ett välbyggt glasfiberspö, särskilt inte ett som har några decennier på nacken, men jag hör till oss som gör det.



Men inte bara spöt. Redan det välsydda fodralet i stadigt grågrönt tyg med tre rejäla band för hopknytningen och en vacker broderad etikett skvallrar om att här har vi ett spö från en tid då man hade andra kvalitetsbegrepp och var stolt över att uppfylla dem.



Excellent dök upp i Napp & Nytt 1959. Det är ett sju och en halv fots spö i rörbyggd glasfiber, delat med stålholk, Speed-Lock rullfäste och förlängt (tvåhands) korkgrepp. Spöringarna, i rostfri tråd, är dragna så att endast en lindning behövs, en slags enbensringar, detta för att påverka klingans aktion så litet som möjligt.



A tubular glasfiber rod of unusual elegance, sades det om spöt i Tight Lines (den engelskspråkiga versionen av N&N), a specialized type of rod of particular value when used in conjunction with ABUMATIC as well as ordinary casting reels. Själv tycker jag att en Ambassadeur 5000 sitter bra i rullfästet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar