Leta i den här bloggen

lördag 5 januari 2019

Ambassadeur 5600



Det har skruvats mycket i det här landet. Nu verkar det mesta handla om IT och sociala medier men en gång i tiden var vi världsbäst såväl när det gällde ett bygga fiskerullar som att spela pingis. Vi kunde också trimma våra svenskbyggda bilar (jo, det tillverkades faktiskt bilar här) och vinna i rally. Nu skruvas det mindre. Pingisborden är utbytta mot TV-spel, bilfabrikerna sålda till utlandet och rullskruvandet sker endast i ett litet reservat i Blekinge. Det är inte bara våra riksdagspolitiker och tillståndet i Östersjön som får en att förtvivla och tycka att mycket var bättre förr.




De runda rullarna från Svängsta känns emellertid fortfarande trygga och bekanta. Det står en doft av O´boy och hushållsost på skogaholmslimpa - folkhem om man så vill - över en röd ambassadeurrulle.  Men ibland dyker det upp en eller annan som så att säga skruvats ihop vid sidan om. Rullen på bilderna saknar modellbeteckning. Den är i 5000-storlek och har et tumtangent vilket borde göra den till en 5600 någonting, men vad? 5600 X?




Här i landet har vi personnummer. Utan ett sådant nummer existerar man inte. Ambassadeurer har sitt instansat under rullfoten. Rullen på bilderna saknar rullfotsnummer. Förmodligen finns den inte eller är i vart fall en modell som officiellt inte existerar.




edit. Fortsatta efterforskningar har gett vid handen att det faktiskt funnits en modell 5600 (dvs en 5000 med tumtangent och utan kullager) så det här är väl en sådan? Dock är avsaknaden av rullfotsnummer mystisk. Jag håller nu på att rota i när den kupade vänstergaveln kom (och det är bättre reda på historiken när det gäller riktigt gamla ambassadeurrullar så här finns ett forskningsfält för den hugade). Spontant skulle jag datera min rulle till tidigt 1980-tal (och utan rullfotsnummer lär det ju aldrig gå att få en exakt datering).


2 kommentarer:

  1. Det rör sig om en Ambassadeur 5600A (även beteckningen 5600AL förekommer). Att den saknar nummer på rullfoten behöver inte vara märkligare än att den har fått ett nytt stativ eller är ihopskruvad av lösa reservdelar. Man kan också ha missat att märka den vid tillverkningen. Modellen introducerades 1981 i Sverige och fanns i sortimentet fram till 1984 tror jag. Ditt exemplar ser riktigt fint, men saknar dekalen på vänstergaveln där modellbeteckningen står.

    SvaraRadera
  2. Tack! Vad gäller det saknade rullfotsnumret så kan vi nog stryka att stativet bytts ut eftersom rullen är/var helt oanvänd. Avsaknaden av dekalen pekar väl på att den här rullen gått "vid sidan om" på fabriken.

    SvaraRadera