Leta i den här bloggen

lördag 29 april 2023

För smarta fiskare

Tre gångbara gäddspinnare: En dubbelbladig variant från Kayoba med hjortsvanshårklädd krok (säljs i trepack på Jula), en pendelspinnare från Suissex med kroken klädd i rött ullgarn (hittas på Decathlon) och en klassisk modell från D.A,M.

Skedspinnare som de på bilden ovan är kanske det mest effektiva gäddraget. De är definitivt det säkraste en nybörjare kan fästa i tafsen, detta då de inte kräver någon särskilt teknik vid hemtagningen för att locka fisken till hugg. Det räcker alldeles utmärkt att veva hem spinnaren lagom fort och på lämpligt djup. De vibrationer och ljusreflexer spinnarskeden genererar lockar dessutom fisk från långt håll vilket ytterligare ökar huggchanserna. Och när en gädda väl hugger på en spinnare fastnar den så gott som alltid (eftersom det inte är så mycket som är i vägen för kroken) och sitter oftast säkert (eftersom betet är relativt litet och lätt och inte ger gäddan mycket att bända emot eller att försöka skaka loss). Det är därför inte ett bete bara för nybörjare utan för alla smarta fiskare och särskilt de som vill fånga sina gäddor på lätt utrustning.

I stort sett alla skedspinnare fungerar vid gäddfiske men mest populära är modeller med långsmala blad och i något större storlek än de som används vid abborr- och öringfiske. Men de små spinnarna genererar också gäddhugg vilket de flesta abborrfiskare kan vittna om. Den största gädda jag fångat de senaste tio åren tog jag på en sjugrammare vid just abborrfiske.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar