Leta i den här bloggen

lördag 24 februari 2018

Mitchell 330 Otomatic

Den ikoniska haspelrulle som började sin tillvaro som Mitchell och senare fick modellnamnet 300 är den genom tiderna mest sålda haspelrullen. Den är också den rulle som varit i produktion längst. Och ingen vet ännu hur gammal en Mitchell 300 kan bli.



I mitten av femtiotalet, när rullen hunnit fylla tjugo, hade de fiffiga franska ingenjörerna uppfunnit en automatisk bygel. Automatiken innebaratt bygeln kunde opereras med högerhandens (kasthandens) pekfinger, dvs man behövde inte använda båda händerna för att förbereda ett kast. I princip är det samma finess som ett decennium senare gjorde (även) ABU:s 500-serie så populär bland (brittiska) matchmetare. 



Automatisk heter på franska automatique men på mitchellfranska heter det otomatic (vilket, med rätt betoning, är fonetiskt korrekt stavat). När modellprogrammet började växa och de olika modellerna fick nummer kom 300-modellen med automatbygel att tilldelas numret 330, Mitchell 330 Otomatic. Stressen i samhället ökade och rullar med högre utväxling började efterlysas och High Speed-versionen fick modellnumret 440.



Själv har jag inte bråttom när jag fiskar så 330:ans utväxling duger gott. För övrigt tar de flesta hem sina beten alldeles för fort, så varför de anser sig behöva hög utväxling på sina rullar förstår jag inte. Det gör nog inte de heller...  Så det är inte för att spara tid när bygeln ska öppnas jag gärna hänger en Mitchell 330 Otomatic under mitt metspö. Det gör jag därför att den, i likhet med sin manuella syskonrulle Mitchell 300, är en mycket trevlig rulle att fiska med. En god fiskekamrat, un bon coupain de peche, helt enkelt.

2 kommentarer:

  1. Inntresant information kom över en sån nyligen

    SvaraRadera
  2. Grattis! Tänk på att ha bygeln utfälld när du förvarar den, då lever fjädern längre.

    SvaraRadera