Leta i den här bloggen

onsdag 12 juni 2024

Bakbroms

Ett gång bakbromsade haspelrullar. Rullen nederst i bild försedd med sk fighting drag.

Fördelarna med att ha reglaget till slirbromsen placerat på rullens baksida eller bakre undersida är uppenbara. Där kommer man lätt åt det även under drillningen av ens drömfisk. Nackdelarna? Tja, det påstås att en i spolen placerad broms som rgleras genom ett på spolens framsida är mer effektiv. Hmmm... Jag är ingen ingenjör utan, strängt taget, humanist men jag sov inte under fysiklektionerna.

Slirbromsen verkar på spolaxeln. Det gäller oavsett om bromslamellerna är placerade i själva spolen eller någon annanstans längs sagda axel. Den enda skillnaden mellan en i spolen och en längre bak längs axeln monterad broms beror på axelns vridning, eller snarare dess vridstyvhet. Givet att axeln överhuvudtaget med de måttliga laster om vilka är fråga vrider sig innan bromsen engageras torde det röra sig om en knappt mätbar skillnad och den skillnaden skulle i så fall, i praktiken, visa sig i att den bakmonterade bromsen startar mjukare än den frammonterade. Knappast, som jag ser det, någon nackdel.

En avgjord fördel med en bakmonterad slirbroms är att rullens spole blir enklare och billigare. Åtminstone att tillverka. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar