Leta i den här bloggen

måndag 31 januari 2022

Miljövinst?

Sufix (som är ett varumärke som ägs av Rapala WMC Corporation som i sin tur ägs av, bland andra, Pure Fishing som...) har nyligen lanserat en monofil nylonlina - Recycline - som uppges vara tillverkad av återvunnen plast från haven. Det låter ju alldeles förträffligt! Linan marknadsförs som "den enda miljövänliga fiskelinan" vilket väl då, omvänt, innebär att det mesta som Sufix säljer är miljöfarligt. Hur miljövänlig den återvunna linan sedan är beror ju på hur tillverkningen sker och när den hamnar där den inte ska vara (i naturen) är den väl lika förorenande och fågeldödande som andra linor?

Men den är grön (sic) och säljs i en kartong av (förutsätter jag) återvunnen papp, dock inte från haven. Linan är säkert bra för det brukar de linor som heter Sufix vara. Själv använder jag sedan några år tillbaka deras XL Strong som inte är tillverkad av återvunnen plast från haven. Hos Dogger, där jag brukar handla, kostar en 150-metersspole Sufix XL Strong 69 kr. En lika stor spole (nämnde jag att spolen är tillverkad av återvunnen plast) Recycline kostar 119 kr.

Visst, det är behjärtansvärt att försöka rensa haven från plast (oavsett om den är linor från Sufix, plastbeten från Rapala eller av annat ursprung) men det måste finnas mer kostnadseffektiva sätt än att köpa den här produkten. För det kan väl inte vara så illa att Sufix helt enkelt försöker göra sig en hacka genom att vädja till sportfiskarnas klämda miljösamvete?

Jag är i princip för återvinning men när produkter tillverkade av återvunnet material är mycket dyrare än motsvarande produkter tillverkade av nya råvaror är det något som är fel. Själv tror jag därför att det är vettigare - ur såväl ekonomisk som miljösynpunkt - att köpa den billiga linan och sedan skänka den femtiolapp man därigenom sparar in till någon seriös miljöorganisation snarare än till kapitalisterna bakom Sufix. Om Sufix eller någon annan tillverkare erbjöd linor tillverkade av återvunnen plast från haven till ett mer rimligt pris skulle jag naturligtvis välja det alternativet men köpte jag Recycline skulle jag känna mig lurad.

1 kommentar:

  1. Jag tror jag snubblade över något igår som skulle minska miljöpåverkan ifrån spöfiske avsevärt. Jag råkade få se omslaget på boken Drömfiske av Tom Lindström. Det var något tilltalande där så jag kollade upp vad det var för bok. Och hittade detta:

    "Han råder oss att lägga undan faktaboken, ta spöet och gå ner till älven, att inte förlora sinnesfriden i jakten på rekord och prylar utan låta strömmens sorl gjuta balsam över kropp och själ."
    https://ka.se/2000/02/28/dromfiske/

    SvaraRadera