Leta i den här bloggen

torsdag 13 januari 2022

Vem vill bli ambassadör?

Att ABU:s Ambassadeur är ett starkt varumärke är oomtvistligt men frågan är ominte Daiwa var smartare när de kallade sina konkurrerande multirullar för Millionaire? För visst finns det ett begränsat antal karriärdiplomater (och politiker som gjort sig omöjliga) som aspirerar på (eller ändå, som tröstpris, får) ambassadörsposter men de som strävar efter att bli miljonärer är oändligt många fler. Och hittills har jag inte stött på någon TV-tävling med rubrikens namn.


För att bli rik lär det vara viktigare med små utgifter än stora inkomster. Det må vara hur det vill med den saken, men att minska sina utgifter och att återanvända är ett mer hållbart sätt att leva än dagens extrema konsumism.

















För någon eller några få hundralappar kan man hitta en väl fungerande Daiwa Millionaire - på bilden en 6HM - som är väl så bra att kasta och fiska med som motsvarande moderna multirullar. Rullen på bilden krävde bara några droppar olja och ny lina för att komma på banan igen.

6HM kom alldeles i början av åttiotalet och innebar att Daiwa tog initiativet från ABU i utvecklingen av multirullen. Stativet är oerhört starkt, smitt i aluminium, och spolen är svarvad i ett stycke, även den av aluminum. Kullagren flyttades in från rullgavlarna mot spolen, ett koncept som snabbt kopierades av ABU under namnet "Ultra Cast".


Man kan naturligtvis köpa en ny, motsvarande, rulle för bortåt tio gånger vad man får betala för en fullt fungerande begagnad rulle. Priset sjunker drastiskt när den, som rullen på bilderna, har en del ytliga repor och andra "battle scars". Ser man rullen som ett fiskeredskap är dessa utan betydelse. Själv gillar jag att en rulle med fyrtio år på nacken har en viss patina och när man är ute och fiskar är det snarast en fördel att inte behöva oroa sig över om den skulle få en eller annan repa när man lägger ifrån sig spöt på en betongpir, klipphäll eller sandstrand. Så länge rullen är hel och i mekaniskt gott skick är den en bra rulle. Detta sagt förvånas jag över hur pass många gamla rullar som verkar vara mer eller mindre oanvända. På det hela taget är det en större tragedi än när en rulle fått vara med och visar spår av det. Fiskegrejor är ju till för att fiskas med, inte för att ligga i skåp eller att posera med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar