Leta i den här bloggen

måndag 24 januari 2022

Hartelijk dank, Hans!

Ik spreek geen Nederlands men Hans van der Pauw (som ofta kommenterar inlägg på den här bloggen och som - på engelska - skrivit flera intressanta artiklar om bland annat UL-fiske) har fått mig intresserad av vad som i sportfiskeväg händer där i landet med väderkvarnar, tulpaner och kanaler.

Överhuvudtaget så är det nyttigt att någon gång då och då sticka upp huvudet ur den svenska ankdammen, tillräckligt högt för att kunna se över muren av USA-inspirerad marknadsföring, för att se hur man fiskar på andra håll.

 Holländarna (eller heter det nederländarna?) fiskar efter i stort sett samma arter som vi gör här i Sverige så deras sportfiske bör ju vara mer relevant för oss än vad det amerikanska bassfisket är. Hur som helst så har jag nu, tack vare Hans och med hjälp av google translate, börjat läsa holländska fiskebloggar och funnit att man där inte växlat in på blindspåret med överdrivet tunga don och beten för gäddfisket utan att den fina kontinentala UL-traditionen där lever och frodas. Ur sina poldrar och kanaler lirkar de upp fina gäddor med utrustningar som är avsevärt mycket klenare än vad svenska abborrfiskare kallar "finesse". Det är vad jag kallar sportfiske.

Hatten av! Och än en gång: Hjärtligt tack, Hans!

1 kommentar: