Leta i den här bloggen

lördag 1 januari 2022

En sanning?

Att information inte är detsamma som kunskap är en gammal sanning som, om inte förr, blivit uppenbar i dagens informationssamhälle. Förvisso var inte allt man läste, hörde eller såg förr - på gammelmedias tid - sant men det mesta var det. Inte ens kvällstidningarnas löp var direkta lögner även om de ofta var överdrivna och vilseledande. Nu kan vi välja vår sanning. Under Trumps regeringstid etablerades, via hans pressekreterare, begreppet alternativa fakta. Ett faktum är alltså numera inte ett faktum utan bara ett av flera möjliga faktum, Eftersom ett faktum är sant innebär detta att det finns alternativa sanningar. Vi är en bra bit från bibelns "sådant skall ditt tal vara" och oavsett vad man tycker eller tror om bibeln (många tror att den är sann men det finns ju, som sagt, alternativa sanningar och majoriteten av jordens befolkning tror annorlunda) så blir ju det hela något av ett gungfly om Herakleitos panta rei ska tas som den fasta punkt utifrån vilken Arkimedes menade sig kunna rubba världen. Nu var visserligen de båda grekerna förmodligen ense eftersom Aristoteles poäng var att någon sådan punkt inte fanns.

Nå, de grekiska tänkarnas relativistiskt pragmatiska synsätt övertogs (som så mycket annat) av romarna och en av dem har ju blivit känd för sitt "vad är sanning?". Nu vet jag inte om det är italienarna som tagit över världen, men Pilatus sätt  se på saken verkar ha gjort det. Så när jag på nätet läser: "Undvik att vada djupare än till dina knän i kalla tider, havsöringen går inom de första 15 meterna när det är kallt, speciellt om djupet inte är mer än max 1.5 meter." vet jag inte om det är sant. Fast det är det ju, åtminstone enligt någon av alla de alternativa sanningar som tydlige finns nuförtiden. Att det var bättre förr har jag sagt så ofta att andan börjar tryta...

Hursomhelst - i kallt vatten tar de flesta havsöringarna nära land (= på grunt vatten). Därför bör man INTE börja sitt fiske med att vada ut en bit eftersom man då effektivt skrämmer bort den fisk man annars kunnat fånga. Det är heller inte nödvändigt att iklä sig bröstvadare utan det räcker gott med vadarstövlar som går upp till grenen. Åtminstone vid lugn sjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar