Leta i den här bloggen

torsdag 4 mars 2021

Var är fiskets etik?

...och det är inte (bara) jag som säger det, nej det är sportfiskeprofilen Gunnar Westrin som, enligt Fiskejournalen, ryter till. Vad som fick Westrin att gå igång kan du själv läsa i hans artikel. Det handlar om skitaktighet (Westrins uttryck som i sammanhanget är välfunnet) i olika avseenden.

De flesta (?) av oss vet hur vi ska bete oss men som i så många sammanhang räcker det med några enstaka ruttna äpplen för att skämma hela lådan. Vi riktiga sportfiskare dras i allmänheten ögon över samma kam som de som inte sköter sig.

Förr såg Sportfiskarna det som angeläget att såväl upprätthålla en viss etisk nivå på det vi kallar sportfiske som att framhålla de minimiregler för uppförande sportfiskare bör iaktta. Några enkla budord, inte på stentavlor men väl tryckta under en vacker öring målad av Rolf Smedman. Så för ett antal år sedan tyckte man på förbundet att dessa regler blivit ett alltför besvärligt bagage och de gömdes undan. Om något formellt beslut togs vet jag inte men hade reglerna antagits genom ett sådant så bör det ha krävts.

Reglerna var (är) enligt min blygsamma uppfattning bra och en enkel insats förbundet skulle kunna göra för Sportfisket vore att åter anta dem och posta dem på sin hemsida. Hade de följts så skulle Westrin inte behövt ryta till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar