Leta i den här bloggen

tisdag 7 maj 2024

Ikoniska haspelrullar 12 - Daiwa Black Gold

Mitt första inlägg i serien Ikoniska haspelrullar handlade om Daiwa Silver Series 2500 C, den rulle som definierade den moderna haspelrullen. Nu följer jag upp det inlägget med Daiwa Black Gold 15, en av rullarna i Daiwas Black Gold-serie som omfattar modellerna 10, 13, 15, 20, 30, 60 och 90 med vilka man kan fiska i stort sett allt som simmar i världens hav. För Black Gold är saltvattensrullar. När Black Gold lanserades hade Daiwa haft en sju-åtta åt på sig att utveckla sina rullar med utanpåliggande spole och Black Gold var när de kom det dittills bästa Daiwa gjort och de kom att efterträda Gold-serien som märkets Top-of-the-Line modeller.

Penn Spinfisher 710Z
Färgkombinationen svart och guld var, såvitt jag vet, amerikanska Penn först med. När deras Z-serie som kom runt 1970 var rullarna i just svart och guld istället för föregångarnas grönt och vitt. Edftersom Penn då var marknadsledande när det handlade om marint sportfiske var det onekligen rätt uppkäftigt av japanerna att rakt av sno inte bara den idén utan att samtidigt även kalla sina rullar för just Black Gold, en distinkt färgkombination som då kommit att bli synonym med salt sportfiske.



Ikoniska är de också och det är därför Daiwa återanvände Black Gold-namnet (faktiskt redan innan man hunnit avveckla tillverkningen av originalet...) till de rullar som numera säljs under beteckningar som BG 2500 SW och annat liknande men det är inte om dessa det här inlägget handlar.



Stativ i aluminium, tre rostfria kullager, rejäla drev, spole i eloxerad aluminium med slirbroms med teflonskivor och en rejäl vev med grepp av ädelträ. Det är allt som behövs. Den robusta och okomplicerade designen gjorde rullarna oerhört pålitliga och stryktåliga, egenskaper som uppskattades inte minst av fiskeguider och turbåtsskeppare världen över. Rullarna lanserades i början av 80-talet och var i produktion under fyra decennier. De tidigare årgångarna gjordes i Daiwas japanska fabrik men senare flyttades tillverkningen till Thailand. Rullar med "JAPAN" i rullfoten är, särskilt om de som rullen på bilderna är i gott (mint) skick eftertraktade. Jag äger rullar från båda fabrikerna och har, ärligt talat, inte kunnat notera någon kvalitetsskillnad.

Fiskar man med monofil nylonlina är det svårt att hitta bättre haspelrullar för det salta fisket än Daiwa Black Gold. Naturligtvis fungerar de lika bra i sötvatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar