Leta i den här bloggen

fredag 10 maj 2024

Knallgod

"Stingsilda® er antageligvis verdens mest kjente sildesluk. Denne sjøsluken er rett og slett knallgod til fiske etter både sjøørret, sei, torsk, lyr, hvitting, makrell og knurr!" Så skry... skriver Sölvkroken själva på sin hjemmeside och det är nog mer eller mindre sant. Där danska bryggerier använder "probably" i sin reklam skriver norrmännen "antageligvis"...

Stingsilda 28 gram.







För min del började min bekantskap med Stingsilda i förra hälften av sjuttiotalet då jag köpte mitt första tvåhandsspö, ett niofots Daiwa Store Baelt med glasfiberholkar och klassat för kastvikter upp till och med 60 gram. Det spöt användes under cirka två decennier för kustfiske, huvudsakligen på Gotland, efter torsk och öring.

Att det blev Stingsilda berodde mest på att det (och ABU:s Krill) var vad som i den vägen fanns att välja på i Sportdepotens (i Falun) hyllor. Krill är/var definitivt en knallgod kastpilk och Stingsilda är ungefär lika bra. Till skillnad från Krill är Stingsilda fortfarande i produktion och lär väl så förbli. Men för en gångs skull är reklamen sann. Stingsilda er knallgod! En definitiv klassiker och dessutom en skandinavisk sådan. Om jag minns rätt så finns den i storlekar från 12 till 700 gram så oberoende av om man sitter på en brygga och kastar efter makrill och näbbgädda eller om man är ute på riktigt djuphavsfiske finns det en Stingsilda som passar.

Och att knurr är detsamma som knorrhane eller knot visste väl alla? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar