Leta i den här bloggen

söndag 5 maj 2024

En ljusglimt

 

Enkla förklaringar ska man förhålla sig skeptisk till för saker och ting är inte alltid som man tror och oftast betydligt mer komplicerade än så. Samtidigt måste man noga akta sig för att falla i fällan att inte göra någonting bara därför att man inte vet allt.

Att syre, på det stora hela, är en förutsättning för organiskt liv som vi känner det är en sak. Att avsaknad av syre lett till sk döda bottnar i de djupare delarna av Östersjön vet vi. Därför är det bra, för att inte säga nödvändigt, att syrerikt saltvatten från Nordsjön tillförs vårt döende innanhav. Så sker med ojämna mellanrum och att så nyligen skett är alltså en god nyhet.

Samtidigt minns jag det närmast totala fokus som under sjuttiotalet låg på just saltvatteninströmningen som förklaring till bottendöden och de modeller som fanns att beskåda på Gotlandsbolagets färjor. Tillförsel av friskt, syrerikt, vatten är nödvändig men hjälper föga så långe vi - länderna kring Östersjön - fortsätter att pumpa ut skit och andra näringsämnen. När ska vi lära oss att bedriva jordbruk utan att göda Östersjön? Vilka av våra partier kommer att ha det på sitt valmanifest?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar