Leta i den här bloggen

tisdag 5 april 2022

Tillfälligt avbrott




Hitler och det andra världskriget blev dödsstöten för Natioernas Förbund och jag håller med Zelenskyj om att Förenta Nationerna i sin nuvarande skepnad, med vetorätt i säkerhetsrådet, ter sig som ett dåligt skämt i ljuset av Putins och Rysslands angreppskrig på och folkmord i Ukraina. Eftersom jag råkar vara jurist så har jag funderat på vad som bör göras och kommit fram till följande:


1. Släng ut Ryssland ur FN. Nu. Det är inte rimligt att en stat som så flagrant trampar på folkrätten och som så skamlöst ljuger ska delta i civiliserade länders samarbete. Ryssland är som Nordkorea fast farligare och värre och bör för överskådlig tid ha pariastatus internationellt. Att isoleras internationellt kommer att bli tufft för ryssarna men det kan inte hjälpas. De har haft en mansålder på sig sedan Sovjetunionen upplöstes att bli en fredlig och demokratisk nation.

2. Ändra i FN-stadgan så, att den nuvarande vetorätten i säkerhetsrådet ersätts med en möjlighet att lägga ett veto men att veton som inte är förenliga med folkrätten eller som sker för att förhindra FN att ingripa mot pågående eller förestående folkrättsbrott kan ogiltigförklaras, förslagsvis av den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

3. Att en stat underkastar sig Haagdomstolens domsrätt bör vara ett krav för medlemsskap i FN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar