Leta i den här bloggen

torsdag 28 april 2022

Billig och bra

Den monofila (heldragna eller entrådiga) nylonlinan kom att revolutionera sportfisket efter andra världskriget och är fortfarande den bästa lina man kan använda. Dagens linor är prestandamässigt överlägsna den första generationens och dessutom är de billiga. Tillverkare och förståsigpåare envisas med att kalla de flätade PE-linorna för superlinor, med de antydande att de skulle vara överläsna nylonet. Ironiskt nog användes just det epitetet när nylonlinan ersatte den gamla flätlinan. 

För 59 kr kan man köpa 500 meter alldeles utmärkt nylon(copolymer)lina av märket Kinetc på Clas Ohlsson. En sådan spole - finns i dimensioner från 0,20 till 0,60 mm - räcker väl för en säsongs fiske. 





















Var och en väljer själv vilken lina han vill fiska med (utom där flätlinor är förbjudna som i Älvkarleby) och själv väljer jag oftast nylonlina. Den är tillräckligt stark, trasslar mindre än flätlinor, lätt och säker att knyta och - om man väljer en transparent variant - mindre synlig för fisken. Och, som sagt, billig. Dess egentligen enda nackdel är att den bryts ned av UV-ljus med själv har jag aldrig låtit en rulle ligga i solen så länge att detta blivit något problem. Eftersom jag brukar slå en ny knut när jag byter drag (eller krok) och efter varje fisketur kontrollerar de yttersta metrarna med avseende på skador och slitage (och vid behov kapar) fiskar jag alltid med fräsch lina.

Många - kanske främst de som inte lärt sig fiska med nylon - hävdar att nylonlinans elasticitet är en nackdel men det är en missuppfattning. Att påstå att elasticiteten gör att man inte känner när en fisk nafsar är möjligen korrekt om det handlar om fiske på extrema djup och med tunn lina men vid ordinärt spinn- och haspelfiske  stämmer det helt enkelt inte. Den kraft som krävs för att töja linan är betydligt mindre än vad som krävs för att man ska registera en kontakt. Just elasticiteten är annars nylonlinans absoluta fördel. Den innebär en säkerhetsmarginal - linan töjs rätt mycket innan den brister medan en stum lina går av momentant när dess brottstyrka överskrids - och hjälper effektivt till att trötta en stor och stark fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar