Leta i den här bloggen

onsdag 6 april 2022

Barntillåten


Att ta med ett barn på fiske är bland det bästa man kan göra, bara man följer grundregeln att det är barnets fiske - inte ens eget - det handlar om. Så lämna ditt eget spö hemma eller låt det i vart fall vila medan du helt ägnar dig åt barnet och barnets fiske. Det kan faktiskt vara roligare att uppleva fisket genom barnet (nästan lika häftigt som det var när man själv var barn och upptäckte fisket) och det blir garanterat roligare för barnet att få uppmärksamhet och diskret service (ta inte över helt!) än att stå där med ett trassel, en kurrande mage, kalla fingrar och titta på en irriterad gubbe som håller på med sitt fiske. Sådana upplevelser kan kväva ett gryende intresse.



Roligast är det när barnet känner att det "kan själv" och då kan en riktigt lätthanterlig rulle vara guld värd. Bäst, enligt min erfarenhet, är inkapslade haspelrullar av den typ som hänger under spöt och manövreras med en spak. Är den sedan, som rullen på bilden, försedd med en fungerande slirbroms som man ställer enkelt kan justera så är den i det närmaste perfekt (och det inte bara för barn...). 


Fyll rullen med 0,25 mm nylonlina (det brukar vara en lagom kompromiss och med grövre lina än så brukar kastegenskaperna bli usla) och ta med barnet och rullen (fastskruvad på ett kort och lätt spö, gärna av den typ som används till isfiske, till något ställe där man kan få napp (abborre, mört, gylta, strömming) utan att egentligen behöva kasta, dvs en båt, brygga, pir eller liknande), se till att barnet har flytväst (eller slå ett rep om midjan på ungen och om din egen midja) och sedan kan det roliga börja. Obligatoriskt är en god (för barnet) matsäck och "mutor" i form av godis är inte att förakta för att hålla humöret uppe.

Den här typen av rullar brukar kalls för "underspin" (någon svensk term känner jag inte till och är naturligtvis inte primärt tänkta som leksaker för barn utan som leksaker för vuxna. De är, med tunnare lina än vad man laddar demmed när barnen ska fiska, perfekta som rullar för lättare mete och internationellt (bla på den europeiska kontinenten) är de populära för fisket efter öring. Själv investerade jag för dryga trettio år sedan i några underspin-rullar av Daiwas tillverkning och med de rullarna lärde sig mina barn att fiska. Åtminstone en av rullarna har överlevt och den sitter emellanåt på ett av mina metspön när jag ger mig ner till ån för att flötmeta efter mört och abborre. ABU och Mitchell är andra namn som kan sitta på rullar av den här typen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar