Leta i den här bloggen

måndag 10 juni 2019

Konsten att (inte) knäcka ett spö

Vi som växte upp och lärde oss fiska med massiva glasfiberspön visste inte vad spöbrott var. OK, om man lyckades få in spötoppen i framhjulet när man cyklade till fiskestället så kanske den skulle gått av (men ekrarna hade nog blivit rätt tillskrynklade). Det första (och hittills enda) spö jag lyckats knäcka under fiske var ett rörbyggt sexfots glasfiberspö med toppaktion och jag bröt av det när jag använde det till vertikalfiske efter torsk. Då hade det varit med i några säsonger och landat hundratals fiskar, många grova gäddor och lådvis med torsk så materialutmattning kan ha varit en faktor. Det är också möjligt att spötoppen fått sig en och annan snyting så att det fanns en brottanvisning, men jag tror att det var mitt sätt att använda spöt som beseglade dess öde.

Klingan på ett spö avsett för spinnfiske eller mete är tänkt att klara hög belastning i upp till 90 graders vinkel mot greppet. Det innebär, om vi för enkelhets skull tänker oss att belastningen är i horisontalplanet, att man kan hålla spöt rätt upp. Så länge man inte går över den gränsen böjs klingan som den är tänkt att göra och det ska till en rejäl överbelastning (eller materialfel) för att den ska brista. Drar man spöt åt sig ännu mer i ett (fåfängt) försök att vinna lina från fisken ändras de geometriska förutsättningarna radikalt och fatalt och ett spöbrott, ofta någonstans i den övre delen av klingan, kommer som ett brev på posten. I vart fall om man fiskar med ett modernt rörbyggt kolfiberspö. Ett gammalt bensinmacksspö i massiv glasfiber tål oftast även sådan misshandel...

Ett spö avsett för vertikalfiske (pilkning) bör (ska) ha annorlunda egenskaper än kastspöt och bör tolerera att man lyfter det åtminstone i 45 graders vinkel under full belastning när man ska pumpa upp en stor fisk från botten. Det är här jag gjorde fel när jag utsatte mitt kastspö för sådan belastning.

Känner man till ovanstående och kan man hålla huvudet kallt även när det sprattlar och rycker i linan så bör man undvika spöbrott även med dagens känsliga kolfiberspön. Vill man ge sig själv mer marginal så kan man välja andra typer av spön. Fladen Fishing har en serie billiga spön i basaltfiber - Xtra Flexx - som tål att böjas nästan hur som helst. Shakespeares Ugly Stik är kända för att vara i praktiken obrytbara och detsamma gäller Ron Thompsons Hard Core. 

En annan faktor som har betydelse för vad spöt utsätts för är linan. En elastisk lina (monofil nylon) fungerar som en stötdämpare och tar upp eneregin när fisken (eller fiskaren) gör plötsliga ryck. En stum lina (PE-lina) låter spöt ta smällen utan dämpning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar