Leta i den här bloggen

tisdag 18 juni 2019

Information...

Förr fick man, som kund, veta hur långt ett spö var och hur tunga beten det kunde kasta. Resten fick man lista ut själv. Numera är "informationen" mer specifik och i vissa fall står det på spöt inte bara vilken fiskart det är lämpligt för utan även vilken sorts beten eller fiskemetod det är tänkt för. Som om en någotsånär kompetent sportfiskare inte skulle klara av att bedöma detta utan att få det skrivet på näsan. Ofta är det hela löjeväckande. Hur det fungerar som marknadsföringsverktyg (för det är väl den egentliga avsikten) är oklart. Shimanos mycket trevliga niofotare Yasei Aspius - dvs enligt marknadsföringen speciellt avsett för fiske efter den sällsynta aspen - blev snabbt en hyllvärmare här i landet men för oss som inte vet bättre än att använda ett aspspö till att fiska efter gädda, gös och/eller havsöring ett bra köp när de reades ut...

Nyligen hittade jag på rea att Shimano Clarus 8'6'' spinnspö med Heavy aktion och klassat (antagligen något optimistiskt) för beten 1-6 oz. Jag googlade litet för att se vad som påstås om detta spö. Söders skriver att de anser spöt vara lämpligt för lätt lax- och gäddfiske med beten 28-70 gram. Berras hävdar att det är "ett specialspö framtaget för det alltmer populära crankbaitfisket". F*n trot... Tittar man på amerikanska hemsidor anges genomgående att spöt är avsett för fiske efter lax och steelhead.

Nå, information är inte detsamma som kunskap.

Nå, det är ett fint spö. Klingan har en bra aktion. Detaljerna - korkgreppet, rullfästet, delningen och spöringarna - är av högsta kvalitet. Bäst av allt (?) är att det inte står på det vad man "ska" använda det till. Hur tunga beten det klarar av att kasta återstår att se, men det är ytterligt sällan jag kastar tyngre än 75 gram och det torde inte vara några som helst problem. Antagligen kan man utan vidare dänga iväg ett 120 grams gummibete om så skulle vara. Kort sagt ett trevligt allround spinnspö för det tyngre fisket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar