Leta i den här bloggen

lördag 15 oktober 2016

Gamla favoriter 1: Kaleva

Kalevadrag i försilvrad mässing från Bröderna Svensson i Stockholm (BSS)
När jag inledde min sportfiskarkarriär var utbudet av drag och annan utrustning betydligt blygsammare än vad det är nu. Men vi levde, fick jag veta i skolan, i världens rikaste land och nästan alla verkade nöjda. Förmodligen var anspråken också mer blygsamma på den tiden. För min del var den mest uppenbart begränsande faktorn min veckopeng som ju dessutom skulle räcka även till annat. När jag började skaffa egna inkomster (jag hade mitt första sommarjobb när jag var tolv) fanns plötsligt utrymme för mer eller mindre väl överlagda investeringar. Det (värdelösa) abumaticset jag slitit på i flera år ersattes av en ABU 333 haspelrulle och ett 6 1/2-fots massivt glasfiberspö i sober grafitgrå färg och lindningar i silver och blått. Utrustningen var en "Fiske 2-utrustning", dvs enligt "bibeln" Napp&Nytt lämplig för fiske efter bla gädda. Jag minns tydligt att antingen spöt eller rullen kostade 50 kr och att antingen spöt eller rullen kostade 55 kr, således en väl balanserad utrustning. Inköpet ägde rum på SportDepoten i Falun och jag lyckades förhandla mig till viss rabatt på två hundrametersspolar 0,35 mm Damyl.

Nå, till den nya utrustningen behövde jag naturligtvis också för fångandet av gädda lämpliga drag. Dittills hade min ammunition (av ovan berörda ekonomiska skäl) i stort sett uteslutande utgjorts av min pappas dragask och i den låg endast abborrbeten. Wobblers var naturligtvs lockande men priset närmast prohibitivt, så det fick bli skeddrag.
Gammalt, väl patinerat, Kaleva av okänt ursprung. Vikten är ca 15 gram. Notera
 (den förmodligen fabriksmonterade) tafsen som förefaller vara gjord av pianotråd.
Ett av de första drag jag köpte var ett Kaleva. Vem som tillverkat draget vet jag inte för det saknade helt märkningar. Vikten var 15 gram, utsidan var försilvrad och insidan förgylld, en färgkombination jag fortfarande håller för att vara den bästa. Kaleva var redan då ett gammalt, klassiskt, gäddrag. Så gammalt att väl ingen riktigt visste varifrån det kom, dvs vem som först börjat tillverka draget. Däremot så kan ju vem som helst lätt se att ursprunget faktiskt är en sked, en vanlig gammaldags matsked vars skaft sågats av varefter skedbladet försetts med hål i ändarna i vilka fjäderringar och krokar fästs.


Bak/insidan av draget på den översta bilden
I mitten av sjuttiotalet tog ABU plötsligt upp draget på sitt program (och jag vill minnas att man i stort sett samtidigt började tillverka en egen version av det likaledes klassiska Utö) men Kaleva är alltså betydligt äldre än så. Ändå tillverkas och används det fortfarande och står sig, som gäddmagnet, väl i konkurrensen med gummibeten, tails, jerkbaits, spinnerbaits mfl nymodigheter. Svenska gäddor har alltid gillat Kaleva!

Svenska? Låter inte Kaleva snarare finskt? Lägg till ett -la och man har namnet på det finska nationaleposet. Kaleva finns även i vårt östra broderland som personnamn och som geografiskt namn (någonstans i Tammerfors/Tampere). Emellertid förefaller draget såväl som namnet ha svenskt ursprung. Jag hörde eller läste en gång en anekdot att direktören för en av de gamla svenska redskapsfirmor som tillverkade draget hade barn (eller brorsbarn) som hette Karl och Eva och att han namngav draget efter dem. Sant? Kanske, men definitivt en god historia, vilket kan vara väl så viktigt.


edit 161019. Finlandsspåret avsatte en kommentar (se nedan). Uppenabarligen är det gamla finska draget Stubb identiskt med det drag vi här i landet kallar Kaleva men vilket var först? Eller är båda kopior av något ännu äldre drag? Är det någon - här eller i den förutvarande östra riksdelen - som sitter inne med svaret (eller en någotsånär rimlig teori) får han/hon gärna höra av sig!4 kommentarer:

 1. Tror att föregångaren till Kaleva hette Stubb och hade finskt eller möjligtvis tyskt ursprung. Osäker dock men Stubb är nog någonting att gå på för eventuell fortsatt efterforskning.

  SvaraRadera
 2. Intressant. Uppenbarligen är dragen identiska, men om Stubb är äldre än Kaleva? Jag ska definitivt forska i saken men finska är dessvärre inte mitt bästa språk....

  SvaraRadera
 3. Jag har själv en större uppsättning Kaleva drag(?) eller inte,jag vet inte hur många det är,det olika tillverkare. Fick min första gädda på ett Leiderdorfs Kaleva tidigt 50.tal.3 Kg.

  SvaraRadera
 4. Skicka gärna bilder på din samling så lägger jag ut dem här.

  SvaraRadera