Leta i den här bloggen

måndag 7 oktober 2024

Ron Thompson Hard Core Spin

En känd dansk öltillverkare påstår i sin reklam, att deras öl förmodligen är det bästa i världen, "probably the best beer in the world". Någon sådan tvekan eller falsk blygsamhet lider inte likaledes danska Ron Thompson av utan de skrev rakt ut på de små trycksaker de fäste vid sina Hard Core-spön

 World´s
Strongest
Rods.


Hur man avgör om det påståendet är sant vet jag inte, men helt klart är det - att spöna ska tåla hårda tag - vad man eftersträvat och, såvitt jag kan bedöma, lyckats väl med. I den nyss nämnda trycksaken förklaras hur spöklingorna är uppbyggda av kompositmaterial (vilket brukar betyda en blandning av glas- och kolfiber) krysslindade runt en gjutkärna och över detta längsgående glasfibrer som slutar i en massiv topp. 


Huruvida detta förfarande är detsamma som den sk Howaldprocess Shakespeare använder vid tillverkningen av sina Ugly Stik-spön har jag inte idats ta reda på men resultatet är i alla fall mycket likt och gillar man Ugly Stik så kommer man antagligen att gilla Hard Core.


I linje med ambitionen att göra världens starkaste spö så har man försett klingorna med rejäla, trebenta, spöringar och dessutom kostat på sig en sk underlinding mellan klingan och spöringsfötterna, något man sällan ser nuförtiden. 

I likhet med Ugly Stik är de här spöklingorna i princip obrytbara, dvs att de inte kommer att knäckas av de belastningar de kan komma att utsättas för vid fiske. De tål även klämvåld bättre än de flesta rörbyggda spön men naturligtvis inte lika bra som massiva klingor gör så slår man igen en bildörr om sitt Hard Corespö så gissar jag att dess saga är all.


Rullfästena är av Fuji-typ och spöna är försedda med EVA-grepp. Klingorna har en djup helaktion. Eftersom styrka och stryktålighet prioriterats hör Hard Core-spöna inte till lättviktarna. Niofotaren klassad 10-40 gram väger, på min elektroniska våg, 374 gram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar