Leta i den här bloggen

tisdag 8 oktober 2024

Lätta don

 

TRY IT. YOU´LL LIKE IT. Det var texten på den T-shirt Kenta bar när han intervjuades av Bengt Bedrup - i direktsändning - under den svenska melodifestivalen 1980. Alltså förr, de det var annorlunda och mycket (var) bättre. Problemet var inte så mycket texten som bilden under densamma (men ni som inte minns får väl kolla själva...). Skandal och sexchock kunde man läsa på löpsedlarna nästa dag.

Men man ska pröva. Kanske inte allt men i alla fall att våga fiska med lättare don än vad man är van vid. man kommer att gilla det. Och även om man sedan återgår till att använda de grejor man är van vid så har man lärt sig hur starka de är.

Är man, som jag, uppväxt med att fiska (även grov) gädda med enhandsspön klassade för beten -30 gram så vet man att en sådan utrustning räcker, gott och väl, och att det egentligen enda skälet att använda grövre don är om man fått för sig att man vill kasta tyngre beten. 

För mig var det något av en aha-upplevelse när jag efter en tids riktigt UL-fiske med spön på fem fot eller kortare klassade för beten -5 gram gav mig ut med vad de flesta nuförtiden (felaktigt) kallar UL, dvs ett sjufots spö klassat -10 gram. Efter att ha drillat och landat fisk med den lättare utrustningen kändes det spöt oerhört kraftfullt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar