Leta i den här bloggen

tisdag 5 april 2022

D.A.M. Quick CTE 135

Halvinkapslade haspelrullar är, eller har åtminstone varit, populära bland metare. ABU:s 500-serie är ikonisk och de modeller som tillverkades i Svängsta är fortfarande såväl gångbara som eftertraktade. Senare, asientillverkade, modeller må vara mer avancerade men kvalitetsmässigt ligger de av någon anledning inte på samma nivå.



När tyska D.A.M. tillverkade den här rullen, CTE 135, hade även deras tillverkning lämnat europa. Det står ingenstans var den är gjord men på kartongen anges att den är "designed and engineered by D.A.M. Germany" vilket betyder att den är tillverkad någon annanstans och av någon annan. Nuförtiden förväntar vi oss inte att vare sig ABU:s eller D.A.M:s prylar ska ha någon som helst meningsfull koppling till Sverige eller Tyskland.
















Så kvalitetsmässigt förväntar jag mig inte att den här rullen ska ligga på samma oerhört höga nivå som de haspellrullar som en gång i tiden gjordes i Väst-Berlin och i rullfoten hade en röd etikett med namnet på den som hade inspekterat den före leverans. De var mycket som var annorlunda då... 



Men en trevlig rulle att hänga under metspöt är den, CTE 135. Bakmonterad slirbroms är bekvämt och åtminstone jag tycker att den frånkopplingsbara backspärren är en värdefull finess. I övrigt har den dubbla linstift (om man så vill, men jag har monterat bort det ena), ett kullager och en linkapacitet om 100 meter 0,35 mm (eller, mer relevant, 200 meter 0,25 mm) nylonlina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar