Leta i den här bloggen

tisdag 14 september 2021

Art 27

Det här med att jaga arter är något nytt för mig. Såpass nytt att jag fick ta mig en ordentlig funderare innan jag blev klar över hur många olika arter jag hittills lyckats fånga. Den funderaren tog jag innan jag i lördags körde till Skalhamn och jag landade på 26. 

I kvällssolen i går fick en liten vitling göra ett helt kort besök ovan vattenytan och är nu noterad som art nr 27. Jag är inte mycket för att sätta upp mål för mitt fiske. Målsättningar blir lätt krav och mitt fiske vill jag bevara som en kravlös zon i min tillvaro. Men jag kan samtidigt inte låta bli att konstatera att om jag skulle ha turen att få tre ytterligare arter på kroken så kommer jag upp i 30.  Vad det nu spelar för roll.


edit. Att jag nog inte är någon riktig artjägare visade sig under gårdagens fiske med Håkan och Lennart. De pysslade med allt möjligt och det drogs opp små gråsej, vitlingar och smörbultar och annat i parti och minut. När vi satt i Södra hamnen i Lysekil var jag den ende av oss som konsekvent riktade in mig på makrill och den ende som fick en sådan (och inget annat). Efter omgruppering till Norra Grundsund var inriktningen plattfisk och där fick jag en fin skrubba. Och en till höstmakrill. Men inget annat.

4 kommentarer:

  1. Håller med om det där med att målsättningar lätt blir krav som sedan tar bort mycket av det roliga med fisket. Har en tendens att själv hamna i dessa banor. Jag satte, som du kanske noterat, ett nytt mål nyligen. Jag var dock klok nog att inte sätta det som något som i år ska lösas utan tar det lite mer lugnt.

    Angående där du fiskar:
    Det brukar gå ganska enkelt att få glyskolja på bottenmete.
    Blekan går att få så här års. Mina har jag tagit på upphängarfluga.
    Sedan finns alla arter inom släktet läppfiskar förutom brunsnultran att få där. Nu vet jag förstås inte hur din artlista ser ut men kanske finns det något nytt att hämta bland de jag nämnde.

    SvaraRadera
  2. Min artlista ligger som en egen sida, längs ner i menyn till höger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grässnultra finns där du fiskar. Man brukar dock få bända upp abnorma mängder stensnultra innan en grässnultra hinner först, men det kan vara värt att testa.

      Gråsej fanns inte på listan och går att få både på bottenmete och spinnfiske. Det som går att få från land tenderar att vara väldigt små så mindre beten vid spinnfiske är att rekommendera.

      Vill du ha tips på positioner i närheten som kan ge ytterligare arter så säg bara till.

      Radera
  3. Tur att jag inte fastnat i artjaktsträsket då.. Makrill är både roligare att ha på kroken och på tallriken och jag skulle gärna dra upp några torskar. Skulle jag ta en ny art så får det gärna bli en piggvar. Men tack för tipsen!

    SvaraRadera