Leta i den här bloggen

lördag 31 juli 2021

Searchbait

När jag var grabb räckte det med att känna till skeddrag, spinnare och wobbler för att vara hyfsat insatt i ämnet spinnbeten. Nu drunknar nybörjaren (och inte bara han!) i en helt oöverskådlig terminologi bestående - huvudsakligen - av direktimporterade amerikanska benämningar. För att ytterligare öka förvirringen används ibland de importerade benämningarna på ett felaktigt sätt.













Ett ord som råkat sällsynt illa ut vid importen är jig och om det har jag skrivit tidigare. Numera räcker emellertid det inte att säga jigg när man menar ett mjukbete utan det talas om swimbaits, shads, grubs, worms, tubes, baitfish, eels, slugs, leeches, crawfish, crab and shrimp, creatures, frogs, mice, insects, larvae, waxies, och eggs mm mm.

Även det som på svenska (faktiskt) kommit att kallas jiggskallar finns numera i oändligt många varianter och bland dessa även lättare (än bly) modeller med haksked som, med en lämplig kropp monterad ger ett bete som är ett slags mellanting mellan jigg och wobbler (eller crankbait som många nu säger).

På bilden visas Storms GT 360 i versionen med haksked men samma bete finns även med mer traditionell (fast lätt) jiggskalle (med eller utan vasskydd). Storm kallar sitt bete för searchbait och med det avses (såvitt jag förstår) att det är tänkt att kastas ut och vevas in på det traditionella viset, dvs som vi oftast fiskade med våra skeddrag, spinnare och wobblers på den gamla goda tiden. Fast det låter kanske bättre att fiska med searchbait än att kasta på måfå och hoppas på att hitta fisk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar