Leta i den här bloggen

fredag 16 juli 2021

Gäddor, sälar och politiker

Ibland (rätt ofta) slås jag av i vilken utsträckning våra politiker reagerar snarare än agerar proaktivt. Uppenbara eller lätt insedda missförhållanden får fortgå tills katastrofen är ett faktum innan de gör något (eller åtminstone tillsätter en utredning). Ett sådant missförhållande är det pågående industrifisket i vår kvaddade Östersjö som nu är så tom på fisk att sälarna tvingas rensa innerskärgården på dess allt klenare fiskbestånd. Detta fiske skulle ALDRIG ha tillåtits! 


Ur dagens Expressen:

ÖSTERSJÖGÄDDAN HOTAS: "VI MÅSTE MINSKA STORSKALIGT FISKE" 

Gäddorna längs Östersjökusten blir färre och mindre – och läget är akut, anser företrädare för länsstyrelserna i Stockholm och Östergötland, enligt P4 Stockholm. 

Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Östergötland, tror att orsaken är att storfiske gör att gråsälen måste ta sig längre in i skärgården för att hitta föda – vilket gör att gäddorna blir utan. 

 – Ska vi få tillbaks något slags småskaligt fiske (...) måste vi minska på det storskaliga polariska fisket efter sill och strömming, säger Dahlin till P4 Stockholm. 


På kontinenten saknas nu, efter översvämningarna, över tusen personer. Saknas innebär antagligen att de förolyckats men att man inte ännu hittat liken. Här i Sverige vill starka politiska krafter att det ska byggas mer intill våra vattendrag. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar