Leta i den här bloggen

söndag 4 juli 2021

ABU:s bästa UL-rulle?

En av de finaste haspelrullar som någonsin gjorts är ABU Cardinal 33, en rulle som trots att den inte funnits i Napp och Nytt på flera decennier alltjämt har en stor skara trogna följare. 33:an lanserades 1975 som ABU:s UL-rulle och många anser att den är den bästa UL-rulle som någonsin tillverkats. Jag är böjd att hålla med, åtminstone om att den är en av tidernas finaste rullar, men... UL?

Med en vikt (enligt katalogen och utan lina) på 220 gram och en linkapacitet på 200 meter 0,20 mm nylonlina är 33:an väl tung och stor för att klassas som en UL-rulle enligt den klassiska definitionen. Detta är en sanning som det talas tyst om (eftersom den är en så ikonisk rulle) men sant är det icke desto mindre.

ABU:s första "riktiga" UL-rulle kom 1989 och är den japantillverkade Drag Master UL. Förvisso inte lika gedigen som 33:an men betydligt lättare. Den lilla Dragmaster UL är annars en förbaskat fin liten rulle tillverkad med högsta japanska precision och försedd med en av de bästa slirbromsar jag sett på en UL-rulle (bara Daiwa SS Tournament 700 slår den på fingrarna).

Designmässigt står den ut och jag vet fortfarande inte (efter dryga tre decennier om den är snygg eller inte). En egenhet den delar med den genom tiderna mest sålda haspelrullen (Mitchell 300) är att bygeln roterar åt "fel" håll, men det fungerar.



1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera