Leta i den här bloggen

måndag 4 juni 2018

High Speed - hur bråttom är det egentligen? 2

Om man stått på en bro eller en brygga och studerat småfiskens rörelser så vet man att dessa normalt är mycket loja. Fisken tycks tillbringa sin mesta tid med att stå mer eller mindre stilla i vattnet. Skrämmer något fisken kan den visserligen göra en pilsnabb rush, men annars simmar den långsamt. 

Men hur långsamt? Jag googlade "hur fort simmar en mört" och fick bland annat fram följande: En mört kan på korta sträckor simma med upp till 5 kroppslängder på en sekund, detta är dock ovanligt och det håller oftast en lugn genomsnittshastighet på 0,5 kroppslängder per sekund. 

En mört på femton centimeter skulle alltså ha en topphastighet på 75 cm/s och normalt simma 7,5 cm/s. Använder man ett bete i samma storlek och vill man ta hem det på ett sätt som efterliknar en naturlig bytesfisks rörelsemönster bör man alltså spinna hem det lika långsamt. 7,5 cm i sekunden. Har man en rulle som tar in 75 cm lina per vevvarv skulle kan alltså låta ett varv med veven ta 10 sekunder, dvs 6 varv per minut. Dessutom, eftersom fisken ofta står stilla, uppblandat med spinnstopp. Ett kast på 40 meter skulle alltså ta 533 sekunder att fiska hem, dvs nästan nio minuter.

Jag skulle gissa att de flesta av oss spinner hem sina beten i en hastighet motsvarande eller överstigande vår femtoncentimetersmörts toppfart. Kanske skulle presentationen bli mer övertygande om vi tog det litet lugnare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar