Leta i den här bloggen

lördag 2 juni 2018

Plus Abborre

För en vecka sedan tipsade jag om min uppsättning måstebeten för sommarens abborrfiske. Några drag som nästan garanterat ger fångst om fisken är på plats. Mer skulle man egentligen inte behöva, men under sommarvärmen kan förhållandena ibland inbjuda till annorlunda fiske.
Stilla sommarkvällar kan det vara roligt att fresta de randiga med en popper. En popper är ett slags ytbete, en flytande wobbler, vars framsida är konkav. Typiskt sett kastar man ut den bland näckrosorna (eller hur det nu ser ut där man fiskar), låter den ligga på ytan ett tag och sedan stramar man upp linan med ett litet ryck som får poppern att framkalla ett ljudligt plopp och en liten vattenkaskad. Sedan kan man låta den ligga en stund innan man upprepar proceduren. Tanken är att poppern ska imitera en skadad fisk som flyter i ytan och med sina sista krafter sprattlar till då och då.

När abborren jagar ytligt kan man ibland se stim av bytesfisk (tex löja) sprätta i ytan. Eller så ser man det klassiska måsdyket. Bådadera är tecken på att ett stim abborre är på jakt. Den landburne fiskaren kan ofta nå dessa jagande stim med en liten kastpilk som sedan spinns hem ytligt (dvs mycket snabbt). En upphängare några decimeter framför pilken kan vara en god idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar