Leta i den här bloggen

tisdag 31 oktober 2017

Have a Cigar

En sak som alltid förvånat mig är hur enkelspårigt de flesta använder en så otroligt mångsidigt användbar fiskeutrustning som sitt haspelspö. De håller sig nästan oavsett situationen, till sitt favoritdrag som de, oavsett förhållandena, kastar ut och tar hem på ungefär samma vis. Och ibland funkar det naturligtvis. Men man ökar sina chanser till fångst (och har bra mycket roligare) om man anpassar sitt fiske efter de oerhört olika förutsättningar man ställs inför vid fiske i olika vatten, efter olika arter vid olika tider på året i olika väder.... ja, ni fattar? 

Även de mer avancerade haspelfiskare som anpassar sitt val av drag efter situationen brukar vara helt låsta vid att fiska med just drag (dvs konstbeten). I andra länder förhåller det sig annorlunda och såväl på de brittiska öarna som på kontinenten är fiske med naturligt agn, dvs vad vi kallar mete, ofta förstahandsalternativet och det oavsett om det handlar om fiske i salt eller sött vatten.

Var man sedan ska dra gränsen mellan spinnfiske och mete är en öppen (och i grunden ointressant) fråga.Ofta är fiske med ett rörligt bete (det må vara en räka, en liten fiske (eller en liten bit av en fisk), en mask eller kanske ett konstgjort agn (plastmask, Gulp! eller kanske en fluga). På senare år har fiske med sk bombarda (en annan typ av kastflöte) varit hett vid fiske efter havsöring och regnbåge. Man kan (och har alltid) fiska på samma sätt med cigarren. Det är bara att fästa en lagom lång (1-1,5 meter) lång tafs i "blyänden" av cigarren och linan till rullen i den andra (det går att knyta direkt men använd gärna beteslås med lekande till detta så minskar ni risken för lintvinning).

Flötmete är väldigt spännande och det är dessutom mindre ansträngande att sitta och titta på sitt flöte än att oupphörligen kasta och veva. Om inte annat så kan man ju när det är dags för en fikapaus byta sitt drag mot ett metetackel, kasta ut och vila spöt i en klyka. Då missar man inte värdefull fisketid medan man tillfredställer koffeinbegäret och sitter och blåljuger för sina fiskekompisar.

Så du som inte redan har detta i din fiskeväska, gå ut och köp några metkrokar och några cigarrer.

Buldo är ett för det franska företaget Bonnand inregistrerat varumärke som kommit att bli synonymt med ihåliga plastflöten. Originalet är den lilla plastkula som, helt eller delvis, kan fyllas med vatten (eller annat) och sedan användas som kastdubb och/eller flöte. Samma användningsområde har den sk cigarren. Den är ett avlångt flöte med en vikt i sin ena ände (vilket gör det lätt att kasta och får det att ställa sig upprätt i vattenytan).. Cigarren finns i såväl genomskinlig plast som i olika signalfärger. Utöver originalet från Bonnand finns en uppsjö av kopior.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar