Leta i den här bloggen

lördag 14 oktober 2017

Helgumannen (litet skryt...)

Förförra helgen var jag över till Gotland där min gamla mor bor. En av dagarna åkte vi upp till Fårö. Där, på stenkusten, ligger ett litet fiskeläge som heter Helgumannen. Har ni sett ett vykort från Fårö med några sjöbodar på så är det garanterat därifrån.

När jag nu återsåg bodarna erinrade jag mig ett fiskafänge från kanske 35 år sedan. Vi skulle göra en utflykt till Fårö och det som stod på programmet var bad, sol och sightseeing. På de övrigas program, alltså. På min dagordning stod det: Torsk.

Det här kustavsnittet är speciellt såtillvida att man även från land når rätt stora djup. Bottenprofilen ser i princip ut som en trappa så att tio meter ut ger tio meters djup (inte exakt men för att ni som inte vet ska få en uppfattning). Det här var mitt i smällheta juli och vattnet var nästan för varmt att bada i, åtminstone för oss som badar för att få svalka. Det betyder att torsken stod djupt.


När vi kom till Heögumannen kommenderade jag avstigning och fikapaus. Sedan ryckte jag åt mig mitt upptacklade Daiwa Store Baelt (9 fot, glasfiber) med en Cardinal 66 fylld med 0,35 mm nylonlina i vilken var fastknuten en 50 grams gul maraboujig. Med spöt i näven joggade jag ut på klipporna. Där stod ett femtiotal badisar och kastade och vevade med olika spinn- och haspelspön. Ingen jag såg fisk någon fisk och det var inte särskilt märkligt eftersom alla fiskade hem sina drag strax under ytan.


Jag gjorde ett lugnt kast och lät betet sjunka, med öppen bygel för att nå maximalt djup. Fäller man bygeln så drar ju linan betet in mot land lika mycket om det sjunker men med öppen bygel så sjunker det i princip vertikalt. När det efter en lång stund verkade ha nått botten stramade jag upp linan och... fast fisk! Det tog en stund att pumpa upp fisken från kanske 40 meters djup. Del på grund av djupet och dels eftersom det var en stöddig pjäs på ca 7 kilo. När den väl var uppe på det torra avlivade jag den och tog ur den och lade den i den kylbox jag (i min självsäkerhet) tagit med.


Sedan satte jag mig medd de övrig som precis dukat upp fikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar