Leta i den här bloggen

torsdag 26 oktober 2017

Kirby och Aberdeen

Det var jämrans vad de har lyckats komplicera en så enkel sak som metkrokar konstaterade jag efter att ha studerat en sportfiskebutiks utbud av sådana. När jag var grabb fanns det två sorter - Kirby och Aberdeen, båda helst av Mustads förnämliga tillverkning, och det räckte bra. Åtminstone fastnade såväl maskar, brödbitar, löjor eller vad man nu använde som agn och de fiskar som tog betet brukade också fastna.
Kirby var (är) tillverkad i något grövre gods och är vriden. Eller kirbed. Därav namnet. Aberdeen är en stad i Skottland. Därav namnet. Den kroken är i tunnare gods, rak, har en halvcirkelrund krokböj och längre skaft än kirbyn.

Båda modellerna hade en ring eller ögla för att fästa linan (men åtminstone Kirby fanns med sk flatted shank). Vad gäller ytbehandlingen så var Kirby svartlackad och Aberdeen blånerad. Dagens utbud är, som sagt, mycket större men jag kör Old School och till helgens fiske har jag beväpnat mig med Kirby i storlek 4 och Aberdeen i storlek 2. Jag skojade till det litet och köpte bruna (bronserade) Aberdeen. Man ska inte vara rädd att testa något nytt och spännande då och då...

2 kommentarer:

 1. I många år har jag ruskat på huvudet åt alla dessa bloggare, som oftast har väteperoxiderathår, rejäla balooner och svullna läppar, och funderat på vem fn som läser någons blogg. Vad i helafridens, kan vara så intressant att man dagligen följer någons blogg/dagbok. Nu är det tredje gången jag besöker den här sidan och har nu sidan som bokmärke i laptoppen. Kommer att besöka sidan fler gånger, trots avsaknaden av balooner....
  (riktigt intressant läsning, dessutom finurligt och roligt)
  Pegaso

  SvaraRadera
 2. Tack för dina vänliga ord. Nu är bloggen inte någon dagbok eller ens någon ordnad verksamhet utan jag postar inlägg när jag har lust.

  I helgen blåste det för mycket för flötmete så mina nya metkrokar fick inte visa vad de går för.

  SvaraRadera