Leta i den här bloggen

måndag 16 oktober 2017

Ytterligare krokiga funderingar

Varför, frågade grabben efter att ha fastnat i tången tre kast i rad sedan han bytt till en ny kustwobbler på vilken han inte (som hans far lärt honom) ännu hunnit byta ut trekroken mot en enkeldito (monterad med spetsen uppåt), säljs  alla drag med trekrok? Det var en lika klok som berättigad fråga. Hans far hade redan tänkt ännu längre.


Det här är min favoritkrok, åtminstone till mina kustwobblers. Den har ett öppet öga så jag monterar den genom att ta bort den (eller de) bakre fjäderringarna och sedan nypa fast den i krokfästet med spetsen pekande uppåt. Den monteringen gör att man i princip kan låta wobblen hasa på magen över tångruskorna, perfekt för att fiska av de grunda vikar där öringen ofta finns. Med det krokmontaget blir krokningen oftast i mungipan (överkäken) och jag har hittills inte tappat någon av de fiskar som fastnat. Faktum är att de gäddor jag ibland fått som bifångst varit krokade på samma sätt och kunnat landas trots avsaknaden av ståltafs på (oftast) min 0,25 mm nylonlina.

Varför säljs alla drag med krok monterad? Många gånger är det ju "fel" krok, dvs inte den man helst skulle vilja ha. Ibland är det rentav dåliga krokar. Det är onödigt besvär att behöva ta bort den krok som följer med när man ändå vill ha en vettig krok på draget. Dessutom skulle man, med kroklösa drag i butiken, kunna slippa mycket av de förpackningar man nu måste bära hem. Alla dessa j*vla plastbitar som ska tas bort från krokar och annat elände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar