Leta i den här bloggen

onsdag 26 juli 2023

Storlekar för fullvuxna

Den förnämliga franska spinnaren Rublex Celta är ett suveränt bete för fiske efter abborre och öring men lockar, särskilt i de större storlekarna (som här på bilden #6), även gäddan till hugg.


 

Storlekens betydelse, i olika sammanhang, kan man diskutera. Själv är jag inte anhängare av den lära som säger att man måste använda stora beten för att locka stora fiskar till hugg. Särskilt när det handlar om sk attraktionsbeten, som spinnare, hugger stora fiskar ofta på nästan löjligt små beten. Otaliga är de gammelgäddor som fångats vid abborrfiske med spinnare i sjugramsklassen och ännu många fler de som huggit på sådana.

Däremot har storleken betydelse för hur betet beter sig i vattnet och därmed, rimligen, hur det uppfattas av fisken. Samma modell av spinnare i olika storlekar skiljer sig åt på ungefär samma sätt som en cello, för att inte tala om en kontrabas, är och låter annorlunda än en violin. Och när gäddan av någon outgrundlig anledning är less på fiolmusik kanske den låter sig lockas av mörkare toner? Det är i alla fall min, i viss mån stödd på erfarenhet om än inte empiri, teori att det nog förhåller sig så. Därför använder jag ofta litet större spinnare när det är gädda som, förhoppningvis, står på menyn. Men tydligen anser de som bestämmer vad som ska finnas på den sk marknaden, att spinnare är ett bete för abborre och öring snarare än för större rovfiskar och utbudet av spinnare i större storlekar är lika begränsat som konfektionsutbudet för oss fullvuxna män.

Precis som i fråga om herrkläder finns det hur mycket som helst i barnstorlekar men är svårt att hitta spinnare för fullvuxna rovfiskar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar