Leta i den här bloggen

fredag 28 juli 2023

ABU Caster 121


En fördel med enhandspön är att man kastar med en mjukare rörelse vilket, bland annat, innebär att spöklingan utsätts för mindre stress än vid tvåhandskast. Glasfiber är ett tåligare material än den kolfiber de flesta moderna spön är gjorda av. Det är inga problem att kasta, till exempel, en 18 grams HiLo med ABU Caster 121.







I mitten av sextiotalet  genomgick ABU:s spösortiment en ansiktslyftning. Namnet Caster hade använts tidigare men nu kom det att beteckna en komplett serie spinnspön i rörbyggd glasfiber. Instegsmodellerna - Caster 121 och 122 - var 5 1/2 fot långa och klassade för betesvikter 2-15 respektive 10-30 gram. Spöna hade vackert blå klingor med svarta lindningar, korkgrepp och nedsänkt rullfäste med Speed-Lock. Spöringarna var ABU:s Streamline i rostfri tråd (men bara tre stycken) och toppögla i hårdförkromat stål.

Caster 121 sågs ofta, som på bilderna ovan, med en Abumatic 120 (även den introducerad i mitten av sextiotalet) i rullfästet, en väl balanserad kombination. Spöets katalogpris var när Caster 121 för första gången förekom i Napp och Nytt 58 kr + oms. Inklusive oms borde det bli ungefär 60 kr 50 öre.

ABU:s klassiska (och välsydda) röda spöfodral med den gula etiketten framkallar nostalgivibbar hos de flesta sportfiskare i min generation. 65, som någon med kulspetspenna skrivit på den här etiketten antar jag är "prislappen".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar