Leta i den här bloggen

söndag 23 juli 2023

Från ABU-spinnaren Reflex till Reflex Red

Till vänster en tidig - 1952/55 - ABU-spinnaren
Reflex försedd med anti kink-fenor i klar plast.
När AB Urfabriken i Svängsta i början av andra världskriget tvingats att ställa om sin produktion från taxametrar till multiplikatorrullar dröjde det inte länge förrän även olika beten för spinnfiske kom att ingå i sortimentet. Till att börja med handlade det om tillverkning av redan existerande skeddrag och spinnare men ganska snart hade man börjat utveckla egna modeller.

Ett av de tidigaste egna betena var den skedspinnare som kom att få namnet ABU-spinnaren, en skedspinnare med avlång sked och en rödorangemålad kropp i svarvad mässing samt försedd med en klädd krok. Skeden på ABU-spinnaren var, som skedarna på alla andra spinnare, slät men 1951 introducerades en version med veckad sked som kom att kallas ABU-spinnaren Reflex.

ABU-spinnaren, originalversionen med den släta skeden, kom att hänga med i ytterligare ett antal år med reflexversionen kom snabbt att bli den mest populära och tillverkas, om än inte i Svängsta eller Sverige. Eller ens i Europa... Det skulle heller inte dröja länge innan ABU-spinnaren försvann ur namnet som, kort och gott, kom att bli ABU Reflex. Genom decennierna har ABU Reflex tillverkats i en mängd olika versioner, storlekar och färger. För samlare och nördar finns här en ocean att drunkna i. För oss någotsånär normala (?) sportfiskare räcker det att veta, att några ABU Reflex i olika storlekar och färger är minst lika pålitliga fiskfångare idag som de var på femtiotalet. Sedan kan det ju finnas anledning att titta litet närmare på innehållet i redskapslådan (särskilt om man ärvt den av morbror Olle) så att man inte i onödan råkar "kasta bort" någon raritet. De asientillverkade ABU Reflex man fortfarande kan köpa nya duger gott att fiska med.

Till vänster en ABU Reflex anti kink från 1963/65 och till höger en 
Reflex Red (som den heter i årets, digitala, Napp och Nytt).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar