Leta i den här bloggen

måndag 12 december 2022

Pausa?

Ebba Busch och det parti hon leder gick till val på bland annat att det inte löser elkrisen att pausa dammsugningen. Nu vet vi vad hon och hennes regeringskollegor vill pausa: Miljöprövningen av befintlig vattenkraft. Vad sossarna tycker vet jag inte. Kanske ser de en möjlighet att komma åt sina politiska motståndare? Miljöpartiet kommer väl som vanligt att gapa. Men elkrisen beror inte så mycket på kriget i Ukraina som på den misskötta svenska energipolitiken, som nu tydligen ska tillåtas spilla över i en misskötsel av miljöpolitiken för att i någon mån "rädda" situationen. 

Det är något skumt med beslutet. Enligt Busch är varje kilowattimme viktig just nu för att klara den svenska elförsörjningen och så kanske det är. Men samtidigt säger hon att "vi saknar en klar bild av hur omprövningen kommer påverka elsystemet". Tydligen inte mer oklar än att man drar i nödbromsen. Men den pågående omprövningen, hur den än må utfalla, påverkar väl ändå inte elproduktionen nu utan först när och om den leder till att kraftverk stängs? Åtgärderna sker först efter omfattande prövning i domstol, varefter kraftverksägarna normalt tar fem år på sig för att bygga fiskvägar med mera. Det innebär att påverkan på elproduktion och därmed elpriser kommer att vara mätbara först om sju till tio år, säger Christer Borg (Älvräddarna).  Omprövningen är ett både långsamt och långsiktigt arbete. Så att pausa miljöprövningen ger inte en enda kilowattimme idag. Eller ens i vinter.

Så varför - eftersom miljöprövningen uppenbarligen inte påverkar den akuta elkrisen - är det plötsligt nödvändigt för regeringen att pausa miljöprövningen? Används elkrisen som en förevändning? Och vad är man egentligen ute efter? Vi kommer nog att få ett svar så småningom.


edit. https://alvraddarna.se/nap-omprovning-pausen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar