Leta i den här bloggen

lördag 3 december 2022

En suverän multirulle

Visst, årtal är när allt kommer omkring bara siffror, men nog var tiden kring det senaste sk millennieskiftet spännande. Även om man inte oroade sig för Y2K-buggen så kändes det på något vis omvälvande.














På ABU hade man - som en grande finale på sin inhemska tillverkning av haspelrullar - kastat alla gamla ritningar över bord och med sin Suverän visat hur bra en rulle kan göras om man verkligen vill och har andra prioriteringar än låga produktionskostnader och vinstmaximering. Ännu ett kvartssekel senare har ingen gjort en bättre eller ens lika bra haspelrulle.
















På multirullesidan gjorde man något liknande med sina Ambassadeur EON som släpptes år 2000 i modellerna 3600/1, 5600/1 och 6600/1. Rullarnas formgivning var lika distinkt annorlunda som Suveräns men här var det fråga om plast och inte metall. Resultatet blev lätta och greppvänliga rullar. Mest utmärkande, förutom plasten, var det stora slirbromsreglaget (snarlikt det hos Suverän) innanför vilket satt ett kraftfullt och mjukt verkande bromspaket).
















Slirbromsens konstruktion hängde samman med att rullens drivlina utgjordes av en planetväxel. I övrigt kan noteras en sk flytande (dvs frikopplad vid kast) linspridare, en relativt lättåtkomlig centrifugalbroms med fem vikter och reglaget till vad ABU envisas med att kalla den mekaniska (spol-)bromsen integrerat i veven.

Spolen är kullagrad och den flytande linspridaren gör att man slipper den bromsande inverkan av mellanhjul, evighetsskruv och kryssbult/linförare. Kort sagt så kastar rullen hur bra som helst (eller så bra som kastaren medger). 

Nog hade det varit spännande att se vad som kunnat komma från Svängsta idag om man fortsatt att utveckla rullar som EON och Suverän.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar