Leta i den här bloggen

tisdag 15 mars 2022

Sexhundrasjuttio meter?!

Linkapacitet är bra. Det känns, även om det aldrig behövs, tryggt att ha 200 meter lina på rullen. Det är, om inte annat, vad man är uppväxt med. Mina Cardinal 66 tog (tar) 200 meter 0,35 nylon och de utfyllnadspolar som följde med var för 200 meter av, respektive, 0,30 och 0,25 mm. Sådant sitter i och jag kan inte låta bli att känna skepsis inför dagens rullar som har så löjligt låg linkapacitet att man av den anledningen nästan tvingas att välja PE-lina. Men den här rullen - Daiwa Windcast BR 5500LD A - gör mig fundersam av närmast motsatt anledning. Den rymmer nämligen 670 meter 0,30 mm nylonlina.

















LD i modelbeteckningen gissar jag står för Long Distance men även med ett trettonfots spö får väl 100 meter betraktas som ett långt kast? Vad ska man då få på kroken som drar ut ytterligare en dryg halvkilometer lina? Men varför bry sin hjärna med sådana frågor? De som konstruerat rullen vet säkert vad de gör.

Den här typen av rullar är inte konstruerade för spinnfiske utan för statiskt bottenmete i sött eller salt vatten, dvs för karp-, gädd eller malmete respektive vad som litet slarvigt brukar kallas surfcasting. Är man ute efter en sådan rulle är Daiwa Windcaster ett gott val.


Rullen bygger på samma gedigna mekanik som den betydligt dyrare "klassikern" Infinity-X BR (som har samma linkapacitet men väger mer och ger ett "stöddigare" intryck än Windcast. BR står för Bait Runner och den funktionen. liksom allt annat på rullen, fungerar oklanderligt.

Och OM någon, med en sådan här rulle, har råkat ut för att förlora en fisk på grund av att linkapaciteten var för dålig så är det en fiskehistoria jag gärna vill höra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar