Leta i den här bloggen

onsdag 2 november 2022

Enorma möjligheter


Bombarda (som blivit det vedertagna svenska namnet på denna typ av kastdobb) fiskas vanligen med en fluga som bete och det mesta man kan läsa om hur man ska göra utgår från detta. Men... man kan naturligtvis använda andra beten. En räka (såna som man eter) , någon slags mjukbete, ett skeddrag, en spinnare eller en wobbler, ja i stort sett alla typer av beten kan kastas med och bogseras efter en bombarda.

Det som sätter gränserna är betets vikt och luftmotständ, faktorer som i sin tur får vägas mot bombardans vikt, tafsens längd och de kastlängder man behöver. Det säger sig självt (?) att det inte fungerar särskilt bra att kasta ett 40-grams Koster med en 20-grams bombarda (och det är heller ingen idé att ens försöka eftersom man kastar ett sådant drag bättre och längre utan extra påhäng). Kort sagt så är det små och lätta beten som kommer i fråga.

Så fort man använder ett bete som är större eller tyngre än en normal streamer så blir det hela smidigare om man inte använder en alltför lång tafs. Många kör ju med 12-fotsspön och tafsar lika långa som eller länge än spöt. Teorin bakom detta är att havsöringen är så extremt skarpsynt, skygg och (möjligen) intelligent att den genast genomskådar fiskarens list om den ser bombardan och kan koppla den till betet. Det är naturligtvis nonsens. Havsöringen har visserligen god syn men är lika dum som andra fiskar och många bombardafiskare kan vittna om hur jagande öring huggit mot själva bombardan där den gått i ytan. Skulle man vilja kasta tex en liten Rapala eller någon annan liknande wobbler på, säg, upp till 5 grams vikt så underlättar det om man kapar tafsen rätt radikalt. I praktiken fungerar tafsar på runt metern, sedan får man själv avgöra och finna en kompromiss mellan hanterbarhet och fisklighet.

Betets storlek (luftmotstånd) och tyngd får, med hänsyn till kraven på kastlängd och hanterbarhet, vägas mot bombardans vikt. Med en 20-grams bombarda bör man (om man vill kunna kasta någotsånär långt och problemfritt) hålla sig till betesvikter som inte överstiger 3 gram men allt är ju beroende på den enskilde fiskaren, hans utrustning, skicklighet och krav så jag avstår från att publicera några (meningslösa) tabeller utan överlämnar åt er, var och en, att testa vad som funkar.

När man börjar komma upp i vikter som medger hyfsade kastlängder utan bombarda så är det, enligt min åsikt, en avgjord fördel att slippa kastdobben och tafsen. Nästa gång jag är ute kommer jag att testa en Rapala RipStop 09, en 9 cm lång wobbler vägandes 7 gram. Det tänker jag gör dels med wobblern som den är och ett 7´6´´ ultralätt haspelspö och dels med ett 11´6´´ bombardaspö och 30-grams bombarda. Gissningvis kommer jag att kasta något längre med bombardan men tillräckligt långt med det lättare spöt och i så fall kommer jag att gå på "lättast möjliga". Det brukar bli mer nöjsamt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar