Leta i den här bloggen

lördag 22 oktober 2022

Jigghuvuden 2

Tillverkarna av fiskeredskap är pigga på att förbättra (eller åtminstone försöka övertyga oss som köper deras produkter att de förbättrat) i stort sett allt som kan användas för fiske. Ingen detalj är för enkel eller fungerar redan tillräckligt bra för att inte kunna "utvecklas" och varje är tycks, om man ska tro marknadsföringen, enorma framsteg göras som gör de grejor vi redan köpt och betalat mer eller mindre obsoleta.

Det runda jigghuvudet är en suverän liten pryl som fungerar alldeles utmärkt till allt jiggfiske. Här skulle jag kunna sluta och ingen behöver egentligen läsa längre, men eftersom det ju faktiskt finns ett (närmast oändligt) antal andra varianter av jigghuvuden än det runda så är det väl lika så gott att jag behandlar även (åtminstone några av) dessa huvuden.



Det klassiska sättet att fiska med en jigg är att låta den sjunka till bottnen och sedan låta den hoppa eller studsa fram över densamma. Från början var jiggen ett redskap för vertikalfiske men samma princip används även när man kastar sin jigg. Ett annat sätt är att ta hem sitt bete mer horisontellt, dvs att veva in det som ett vanligt drag. Det kan man göra med exakt samma kombination av jigghuvud och mjukisbete man kastet innan lät studsa fram över bottnen och man kan själv välja om det ska få simma djupt eller ytligt men plötsligt så fiskar man med ett swimbait, eller simbete som jag föredrar att säga.

Det fungerar alldeles utmärkt att montera tex en shad (ett fiskliknande mjukisbete) på ett runt jigghuvud och fiska det som simbete men det finns jigghuvuden som är särskilt framtagna för att användas till detta. De kan se litet olika ut men har det gemensamt att de ser ut att vara tänkta att lättare glida genom vattnet. Själv har jag aldrig upplevt vattenmotståndet som begränsande när jag fiskat med runda jigghuvuden men förstår intuitivt att det kan vara skillnad. Om den skillnaden har någon praktisk betydelse? Tja, där är jag tveksam för att inte säga skeptisk.

Det översta betet på bilden - Storm Ultra Eel - säljs endast komplett, dvs huvud och mjukisbete färdigmonterade och här handlar det om en helhet, ungefär som om man köper en wobbler och jag ska inte säga annat än att betet har en fin gång. Sedan kan man ju, om man vill, testa att montera den extra mjukiskropp som följer med på ett runt jigghuvud i lämplig vikt och se om inte det fungerar lika bra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar