Leta i den här bloggen

fredag 28 oktober 2022

Old School

Uppifrån och ned: Swim Whizz, Cisco Kid och The Believer




















Det är bara att inse att när man fiskat tillräckligt länge så är det som var i ropet när man var ung plötsligt Old School. Som till exempel att fiska efter gädda med niofotare och wobblers som Swim Whizz och Cisco Kid. För det var ju vad vi som

drog våra gäddor på Atom och Utödrag på sjuttiotalet fick lära oss av "gäddprofessorn" Leif Engström (vars bok "Gäddfiskarens specialknep kom ut -72).

Swim Whizz var en av den legendariske muskyfiskaren Homer Leblancs skapelser. Leblanc hade, i mindre skala, tillverkat wobblers av trä vilka lär ha varit så eftertraktade att han kunde hyra ut dem (!) för två dollar per dag när han, någon gång i andra hälften av femtiotalet, bestämde sig för att låta masstillverka en wobbler i plast. Plastwobblern - Swim Whizz - blev en succé men det bar sig inte bättre än att en klåfingrig person vid det företag som svarade för tillverkningen stal några formar för att börja tillverka och sälja den närmast identiska wobblern The Believer. Detta tilltag lär ha renderat honom några år i fängelse men tillverkningen av The Believer fortsatte.

Cisco Kid tillverkas sedan ungefär trettio år sedan av Suick Lure Company, men det är inte Frank Suick som är upphovsmannen. Suick köpte rättigheterna från Cisco Kid Tackle (Wallsten Tackle) sedan det företaget upphört med sin verksamhet. Vem som designat wobblern och när den kom till har jag inte lyckats utröna men den var etablerad (i alla fall på USA-marknaden) som ett säkert kort för storfisk redan i början av sjuttiotalet.

Det som fungerade 1972 fungerar precis lika bra idag, femtio år senare och har man inga gamla wobblers kvar så finns det nytillverkade Swim Whizz och Cisco Kid att köpa. Värre är det med Leif Engströms bok...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar